Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rätt vård till sviktande hjärtan ger vårdcentraler upp till 50 000

Publicerad: 7 februari 2008, 13:14

Två sjukhuskliniker och 24 vård­centraler i nordöstra Skåne kan få upp till 50 000 kronor per år vardera om de tar väl hand om sina hjärtsviktspatienter. Denna vecka startade pilotprojektet där vårdenheter kan få bonus.


Q-svikt är ett projekt som drivs gemensamt av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

– Hittills har vården räknat hur många huvuden som passerat, men i det här projektet vill vi belöna kvalitet i stället för kvantitet, säger Ann Maliniak, projektledare hos Lif.

De deltagande vårdenheterna ska registrera sina hjärtsvikts­patienter i det nationella kvalitetsregistret Rikssvikt.

– Vi hoppas att man kommer att använda kvalitetsregistret som beslutsunderlag när man ska besluta om nästa steg i behandlingen av patienten.

Rätt diagnos premieras
För att få maximal bonus, 50 000 kronor om året, finns ett antal kriterier som vårdenheten ska uppfylla. Det viktigaste är just att rapporteringen till Rikssvikt sköts på ett riktigt sätt. I den del som handlar om ”payment for performance”, betalt efter prestation, premieras bland annat rätt diagnos och att läkemedelsbehandlingen överensstämmer med det lokala vårdprogrammet och de nationella riktlinjerna.

– Vi hoppas också kunna se att antalet dagar som hjärtsvikts­patienterna varit inlagda på sjukhus minskat, men det vet vi ännu inte hur vi ska kunna mäta, förklarar Ann Maliniak.

På varje deltagande enhet finns en läkare och en distriktssköterska som är huvudansvariga för projektet.

Familjeläkaren Stefan Nordström är ansvarig läkare vid Vård­centralen Knislinge utanför Kristianstad.

– Motivet för oss att delta är att det är en chans att få ett bättre omhändertagande av våra hjärtsviktspatienter. Det kan också vara en möjlighet att få ett närmare samarbete med sjukhusklinikerna kring de här patienterna, säger han.

Extrapengar inte viktigast
Knislinge kommer i samband med att projektet nu har startat att börja med en sjuksköterske­baserad hjärtsviktsmottagning – en verksamhet vårdcentralen haft tidigare, men som legat nere ett tag.

Möjligheten att få extrapengar var inte någon avgörande faktor för beslutet att delta i projektet.

– Om man sätter upp bonussystemet på ett vettigt sätt så tror jag att det kan vara en viss stimulans, men det handlar ju om ganska små pengar och vi arbetar ju hela tiden med att utveckla verksamheten och förbättra omhänder­tagandet, säger Stefan Nordström.

Dessutom innebär deltagandet i projektet en viss ökad arbets­insats, konstaterar han. Resurser avsätts för att klara ökad administration.

SKL och LIF planerar att starta ett liknande projekt, Q-diabetes, i Västra Götalandsregionen efter sommaren. Där ska det handla om patienter som har diabetes typ 2.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev