tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rättegång inledd för Fikru Maru

Publicerad: 4 januari 2018, 10:34

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013.

Rättegången mot den svenske läkaren Fikru Maru har inletts i Etiopien. Samtidigt väcker regeringens besked om att frige ett antal politiska fångar hopp.


Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013. Han har friats från tidigare anklagelser om mutbrott. Enligt Fikru Maru greps han på flygplatsen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba eftersom han hade vägrat betala mutor för att ta in utrustning till det sjukhus som han drev.  Nu står han istället åtalad för terroristbrott. Åklagaren hävdar att han var organisatören bakom ett upplopp i Kilintofängelset i Addis Abeba där han hölls inför mutbrottsrättegången. Ett tiotal fångar dödades i en brand som uppstod i samband med upploppet. Fikru Maru befann sig själv på sjukhus när upploppet ägde rum och nekar till att ha haft något med upploppet att göra.

Den uppskjutna rättegången om terroristbrott har nu inletts och beräknas vara avslutad senast den 12 januari. Samtidigt har den etiopiska regeringen nyligen gett besked om att ett stort antal politiska fångar ska släppas. Om Fikru Maru omfattas av detta är oklart och hans namn har ännu inte funnits med på någon lista över dem som ska benådas. Men den etiopiska regeringens besked ger Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner hopp.

– Med tanke på det nya läget i landet så hoppas vi på en benådningsprocess om han blir dömd, säger Hans Bagner till Dagens Medicin.

Han berättar att åklagarsidan ännu inte har lyckats få de fångar som ska vittna mot Fikru Maru att ställa upp och att åklagaren därför har haft svårt att bevisa de anklagelser som riktas mot den svenske läkaren. Domen väntas komma kort efter att rättegången har avslutats.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev