Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rätten nobbar dosleverantörs begäran

Publicerad: 24 april 2015, 13:02

Apoteket AB har inte missbrukat sin dominerande ställning, enligt förvaltningsrätten i Göteborg som avslår Apotekstjänsts begäran om överprövning av upphandlingen om dosläkemedel.


När det i november förra året blev klart att Västra Götaland och Halland valde Apoteket AB som leverantör av dosläkemedel valde företaget Apotekstjänst att överklaga till förvaltningsrätten. I dag är det Apotekstjänst som levererar dosläkemedel till de cirka 40 000 patienter i de två regionerna som får läkemedel förpackade i dospåsar.

Nu har förvaltningsrätten tagit ställning i frågan. Och det blir nej.

Apotekstjänst har hävdat att Apoteket AB:s anbudspris är ”onormalt lågt” och att företaget har missbrukat sin dominerande ställning på apoteksmarknaden. Regionerna har svarat att anbudet inte förefallit vara onormalt lågt och att det inte heller finns något krav i lagen om offentlig upphandling, Lou, på att ett onormalt lågt anbud ska förkastas.

Också Apoteket AB har lämnat in ett yttrande till rätten. I det framhålls att företaget inte har en dominerande ställning på dosmarknaden som är den relevanta marknaden att titta på i det här sammanhanget.

Förvaltningsrätten skriver i domen att en myndighet endast i vissa undantagsfall ska förkasta ett anbud för att är det onormalt lågt. Något sådant undantag är inte aktuellt i det här fallet och därför har inte regionerna brutit mot lagen oavsett om budet var onormalt lågt eller inte, konstaterar förvaltningsrätten.

Apotekstjänst hade också begärt att förvaltningsrätten skulle ta in ett yttrande från Konkurrensverket. Också det avslås. Enligt rätten har Apotekstjänst inte lyckas visa att Apoteket AB har en dominerande ställning på den aktuella marknaden ”och än mindre att det förekommer missbruk av en sådan dominerande ställning”.

Tidigare i år förlorade Apotekstjänst också upphandlingen av dosleveranserna till sju landsting i Mellansverige. Svensk Dos vann anbudet där. Det innebär att Apotekstjänst, som det ser ut nu, inte har några uppdragsgivare när det avtalet löper ut nästa år. Apotekstjänst har begärt överprövning också av den upphandlingen.

Relaterat material

Konkurrensverket utreder fråga från Apotekstjänst

Sjuklövern byter dosleverantör

Apotekstjänst: ”Det har gjorts fel på flera punkter”

Dosbeslut i VGR överklagas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev