fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rättsmedicinalverket får ”Årets Rullgardin”

Publicerad: 5 april 2019, 13:03

Foto: Sara Heyman

En ”oroväckande nonchalans” gentemot offentlighet och transparens gör att Rättsmedicinalverket för 2018 har tilldelats den föga smickrande utmärkelsen Årets Rullgardin.

Ämnen i artikeln:

RättsmedicinalverketÅldersbedömningar

Utmärkelsen delas ut av Föreningen Grävande Journalister i samband med det årliga Grävseminariet som i år hålls i Kalmar. Enligt Dagens Medicins reporter på plats möttes utmärkelsen av artiga applåder av de samlade journalisterna.

I ett pressmeddelande från Föreningen Grävande Journalister står att Rättsmedicinalverket gång på gång försvårat insyn och granskning i kölvattnet av debatten kring medicinska åldersbedömningar. När journalister pressat myndigheten har den slutit sig mer och mer och hänvisat till en kommunikationsavdelning med ”enormt kontrollbehov”.

”Nu måste Rättsmedicinalverkets generaldirektör Lars Werkström se till att vända på den oroväckande trenden.”

Årets Rullgardin har sedan 2014 delats ut till ”den myndighet, organisation eller företag som under året på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljuga, slingra sig eller i någon mening utöva påtryckningar för att försvåra för journalistiken.”

Tidigare vinnare är bland andra utrikesdepartementet och Polismyndigheten region mitt.

Nomineringen lyder:

”För att med en oroväckande nonchalans gentemot den tradition av offentlighet och transparens som ska prägla svenska myndigheter försvårat en rad journalisters bevakning och granskning av medicinska åldersbedömningar. Årets Rullgardin tilldelas Rättsmedicinalverket.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev