Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rättsmedicinalverket slår tillbaka mot kritiska läkare

Publicerad: 12 mars 2009, 13:59

I medier har sjukhusläkare ställt sig frågande till det rättsmedicinska utlåtandet att flickan fått en tusen gånger för hög dos av tiopental. Men på Rättsmedicinalverket, RMV, säger man sig ha god grund för utlåtandet.


I går, onsdag, blev det rättsmedicinska utlåtandet om den avlidna flickan offentligt. Där framgår bland annat att koncentrationen av narkosläkemedlet tiopental i flickans lårbensblod var 2 000 mikrogram per gram lårblod.

Denna koncentration motsvarar enligt utlåtandet en nivå "omkring tusen gånger mer än vad man ser vid ordinär användning av preparatet och långt över de nivåer som man kan se vid dödliga förgiftningar".

I medier och i kommentarer på www.dagensmedicin.se har utlåtandet ifrågasatts av läkare. Bland annat hävdas det att det finns många faktorer som gör det svårt att komma fram till att dosen är för hög.

Det aktuella utlåtandet har gjorts av Petra Råsten-Almqvist, överläkare vid rättsmedicinska avdelningen i Solna. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Men jag kan säga att det finns många faktorer som inte kommit fram ännu, faktorer som förändrar bilden, säger Petra Råsten-Almqvist till Dagens Medicin.

Och om kritiken från andra läkare säger hon:

– Vi arbetar med det här varje dag, hur olika läkemedel bryts ner, där vi tar hänsyn till en rad olika parametrar, som kroppsvikt och så vidare. Så vitt jag vet analyserar inte läkare på sjukhus  koncentrationer av medicin hos avlidna över huvud taget, säger Petra Råsten-Almqvist.

Peter Krantz är docent och ordförande i Svensk rättsmedicinsk förening. Han betonar att möjligheterna att bedöma givna doser är god.

– När man gör analyser av läkemedelshalter hos avlidna finns det en mängd komplicerande faktorer att ta hänsyn till som till exempel omdistribution och nedbrytning av läkemedlet, vilket sätt som läkemedlet administrerats på och hur lång tid den avlidne varit död. Det här fallet är också ovanligare eftersom det är ett litet barn.

– Men allt detta är faktorer som vi tar hänsyn till vid rättsmedicinska utlåtanden. Vi tittar i litteratur, vi jämför med tidigare fall i vår databas där de aktuella läkemedlen analyserats. Dessutom har man på det rättskemiska laboratoriet i Linköping stor vana att göra läkemedelsanalyser. Så detta är ingenting vi hastigt slänger ur oss. Så vitt jag förstår är alla svårigheter beaktade, säger Peter Krantz.

Relaterat material

Obduktionsprotokoll släppt

Nya uppgifter: Preparat i kroppen var inte journalfört

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev