Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Recept blir krav för djurmedicin

Publicerad: 13 september 2007, 12:32

Grisar och hästar ska få alla sina mediciner utskrivna på recept. Målet är att öka säkerheten för konsumenterna.


I stort sett alla läkemedel till djur som vi människor äter eller på annat sätt ingår i livsmedelsindustrin, ska bli receptbelagda. I dag finns drygt 30 receptfria läkemedel till så kallade livsmedelsproducerande djur, främst avmaskningsmedel men även vitaminer och mineraler.

Den nya huvudregeln är att medicinerna ska vara receptbelagda och Läkemedelsverket håller på att ta fram en lista över vilka läkemedel som berörs. Eftersom kriterierna för undantag är hårda, bedömer verket att i stort sett alla de djurmediciner som i dag kan köpas utan recept kommer att omfattas. På så sätt hoppas man dels öka säkerheten för konsumenterna, dels minska risken för att parasiter och mikroorganismer ska bli resistenta mot antibiotika och avmaskningsmedel.

Listan över de läkemedel som ska bli receptbelagda ska vara klar vid månadsskiftet september/oktober, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Det kommer dock finnas en övergångsperiod efter att beslutet har tagits. Läkemedel för husdjur berörs inte.

Åsa Erlandson

Läs mer på Läkemedelsverkets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News