Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Recept mot betalning upprör ministern

Publicerad: 23 juni 2011, 12:25

Socialminister Göran Hägglund (KD) reagerar efter Sveriges Televisions reportage om en läkare som skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare.


I ett inslag i Rapport nyligen framgick att det minst sagt kan vara lätt att få ett recept på det narkotikaklassade preparatet Flunitrazepam. Vid ett läkarbesök, som filmades med dold kamera, fick en  reporter ut ett recept efter bara 16 sekunder.

Så här får det inte gå till, enligt en upprörd Göran Hägglund.

– Läkare som har förtroende att förskriva läkemedel som ska bota och lindra ska självklart inte använda den rätten och förtroendet på det här viset, säger Göran Hägglund till SVT:s Rapport.

Sjuttio procent av polisens narkotikabeslag på Sergels torg i Stockholm är narkotikaklassade mediciner som skrivs ut av läkare – ibland mot betalning.

Trots Socialstyrelsens granskning har flera anmälda läkare kvar både legitimation och förskrivningsrätt, visar Rapports undersökning.

Göran Hägglund hänvisar till att lagen skärptes vid årsskiftet, och nu ger Socialstyrelsen det verktyg som behövs för att ingripa mot läkare som missbrukar förskrivningsrätten.

– Det finns lagstiftning som gör det möjligt att begränsa förskrivningen eller helt stänga av från den, man kan också ha en prövotid för en läkare som måste visa att han sköter sig, säger Göran Hägglund till Rapport och tillägger att Socialstyrelsen i värsta fall kan dra in legitimationen.

Se inslaget

Relaterat material

Jag framställs som en slipprig, slarvig och motbjudande pusher

Receptbelagd medicin är vanligast i tabletthandeln

Läkare skrev ut Flunitrazepam till tv-reporter med dold kamera

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News