Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Receptfri hälsa kan bli apotekens snabbväxare

Publicerad: 18 februari 2010, 09:19

Kommer de receptfria läkemedlen och andra handelsvaror att få den betydelse för apoteken som många bedömare tror? Det är en av frågorna som diskuteras på Dagens Medicins och Dagens Apoteks egenvårdsdag den 15 april.


De flesta experter tycks ganska eniga om att det är inom det breda egenvårdssortimentet – receptfria läkemedel, handelsvaror, natur­läke­medel och kosttillskott – som de väsentliga tillväxtmöjligheterna för apoteken på den omreglerade marknaden finns.

Den vanliga handeln är dock en ny konkurrent, eftersom det sedan några månader går att köpa vissa receptfria läkemedel på till exempel Konsum eller en bensinstation.

Kundernas intresse av att snabbt och enkelt själva kunna behandla mindre krämpor, i kombination med de nya apotekföretagens önskan att profilera sig själva med sina varor gör att egenvården blivit ett hett område.

Därför bjuder Dagens Apotek och Dagens Medicin in alla som arbetar på eller med apotek till ett heldagsseminarium om egenvård och naturläkemedel den 15 april. Platsen är Armémuseum i Stockholm.

Bland talarna märks Tom Rönn­lund, regionchef för Benelux­länderna, Norden och Baltikum på läke­medels­analys­före­taget IMS Health. Han har mångårig erfarenhet från läkemedelsindustrin och ska tala just om hur framtidens egenvårdsmarknad egentligen ser ut.

Åsa Myrdal Bratt, som är erfaren varumärkeskonsult, kommer att diskutera på vilket sätt egenvårdsprodukterna kan bli en viktig del av apotekens varumärkesbygge. De varor apoteken väljer berättar en historia om det egna företaget – frågan är bara vilken.

En annan het fråga för apoteksföretagen är vilka tjänster som kan knytas till egenvården. Apoteket AB var tidigt ute med de så kallade Vårdoteken i Göteborg. Företagets varumärkesdirektör Eva Fernvall berättar om erfarenheterna av detta i en diskussion där bland andra också Martin Svensson, vd för det nystartade företaget Apotekstjänster, deltar.
Anmälan går att göra direkt på Dagens Medicins sajt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev