Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Receptfritt i handeln får vänta

Publicerad: 21 oktober 2009, 09:07

Osäkerhet kring regelverket gör att många butikskedjor dröjer med lanseringen av receptfria läkemedel. Men Seven Eleven, Pressbyrån och Ica hoppas kunna erbjuda ett mindre utbud redan vid månadsskiftet.


Den 1 november träder den nya lag i kraft som gör det möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel utanför apotek. Trots ett mycket stort intresse uppger flertalet butikskedjor som Dagens Medicin och Dagens Apotek har talat med att produkterna inte kommer att finnas tillgängliga från dag ett.

Den vanligaste förklaringen är att Läkemedelsverket fortfarande inte presenterat de slutgiltiga föreskrifterna.

– Det är hanterbart, men olyckligt att vi inte fått regelverket eller anmälningsformulär. Vi kan inte börja sälja de här varorna över natten utan det krävs en viss planering. Som det ser ut nu kommer försäljningen inte komma igång förrän senare i november, säger Ulf Renée, affärsområdeschef för special­varor på Axfood som driver butikskedjorna Hemköp, Willys, Prisextra och Tempo.

Inte heller Coop kan ge något exakt datum när receptfria läke­medel kommer att finnas i kedjans butiker.

– Vi ser fortfarande över vilket sorti­ment vi ska ha och i vilka butiker. Alla omständigheter och frågetecken har bidragit till att vi ännu inte har någon bra tidsplan, säger presschefen Magnus Nelin.

Bensinbolaget Statoil siktar på att vara igång med försäljningen i november, men det kan dröja till december.

Konkurrenten OKQ8:s marknadschef har inget klart lanseringsdatum för receptfritt, men enligt marknadschef Peter Tiberg blir det ”i alla fall innan årsskiftet”.

– På sikt så tror jag att all­män­heten kommer att förvänta sig att dessa produkter finns i vår typ av bransch. Därför är det inte av yttersta vikt att vara först, säger han.

Reitens Servicehandel, som driver Seven Eleven och Pressbyrån, hoppas däremot kunna erbjuda produkterna redan den 1 november.

– Vi startar med ett litet urval så fort vi kan och så får vi bygga på med produkter och exponering under resans gång. Självklart under förutsättning att vi kan säkerställa att vi följer alla de regler som finns och vi har ju ännu inte fått all info, säger Stig Torell, inköpsdirektör.

Även Ica hoppas kunna börja försäljningen från start, men rent praktiskt kommer de flesta butikerna inte att ha sortimentet förrän senare i november.

Läkemedelsverket uppger att slutgiltiga föreskrifter och anmälningsformulär ska finnas tillgängliga senast veckan före lagändringen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev