Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Receptorer kan bli nyckeln till nya läkemedel

Publicerad: 26 april 2006, 08:47

Forskare i Lund har beskrivit hittills okända funktioner kring pumpförmågan i hjärtat. Det kan bana väg för helt nya läkemedel mot förhöjt blodtryck och hjärtsvikt.


Ett forskarlag i Lund har gjort en rad spännande upptäckter som kan leda fram till en helt ny generation läkemedel mot hjärt-kärlsjukdom. Rönen kretsar kring en grupp av receptorer, P2-receptorerna.

Den första P2-receptorn upptäcktes i mitten av 1990-talet och hittills har runt 15 identifierats. Fram tills nu har de återfunnits i blodkärl, där de påverkar till exempel reglering av blodflödet och tillväxt av glatta muskler.

Nu har David Erlinge, docent och biträdande överläkare i kardiologi på hjärt-lungdivisionen vid Universitetssjukhuset i Lund, visat att tre P2-receptorer även finns i hjärtat. Där har de effekt på hur kraftigt och snabbt hjärtat slår. Det hänger tätt samman med blodtrycksnivåer, eftersom kraftiga hjärtslag driver upp blodtrycket och tvärtom.

Fyndet gjordes när forskarna studerade svårt sjuka hjärtan från nyligen hjärtbytta patienter.

- Det är inte ofta vi får chansen att forska på färska, mänskliga hjärtan. Här fick vi det, med patienternas tillstånd, säger David Erlinge.

Resultatet blev upptäckten att P2Y2, P2Y6 och P2Y11, som de tre receptorerna kallas, finns i hjärtats alla muskelceller.  

Vidare har forskarlaget upptäckt att de P2-receptorer som finns i hjärtat styrs av två signalsubstanser, ATP och UTP, som frigörs av alla kroppens celler. I försök på möss såg forskarna att hjärtat drog ihop sig mycket kraftigt då det stimulerades med dessa signalsubstanser.

- Vid hög frisättning av ATP och UTP stimuleras  P2-receptorerna och driver på pumpförmågan. Därmed höjs även blodtrycket, med påföljande risker för hjärt-kärlsjukdom, säger David Erlinge.

Forskarna har även konstaterat en koppling mellan höga halter av ATP och UTP och hjärtsjukdom. I en grupp på över 100 patienter som fått hjärtinfarkt var mängden av dessa signalsubstanser i blodet kraftigt förhöjd.

Sammantaget kan dessa upptäckter öppna för nya läkemedel mot högt blodtryck och hjärtsvikt.

- Om vi hittar ett sätt att blockera P2-receptorerna från stimulans från ATP och UTP skulle vi kunna få hjärtat att dra ihop sig mindre kraftigt och därmed sänka blodtrycket, säger David Erlinge.

Just nu samarbetar forskargruppen i Lund med forskare i USA om att få fram möjliga blockerare för hjärtats P2-receptorer. En sådan P2-receptorblockerare är redan upptäckt, men den håller fortfarande på att kartläggas.

Redan i dag finns flera läkemedel på marknaden som fungerar enligt den princip som David Erlinge ser framför sig. Det är betablockerare och ACE-hämmare. I båda fallen handlar det om att blockera receptorer för hormoner som får hjärtat att slå kraftigare, adrenalin och angiotensin.

- Vi vet att de läkemedel som finns i dag inte räcker. Ett par receptorblockerare kanske förlänger livet lite grann, men ännu en skulle kanske kunna ge ett ökat skydd mot stroke och hjärtinfarkt, säger David Erlinge.

Nästa steg är att inleda samarbete med något läkemedelsföretag som är intresserat av att ta fram en produkt som bygger på upptäckten. Ännu är dock inte något samarbete etablerat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev