lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Refuserade artiklar citeras oftare

Publicerad: 11 oktober 2012, 18:00

Tidigare refuserade artiklar som omarbetats och skickas in till ny tidskrift verkar få en högre chans att citeras av andra forskare, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Science.


Forskare från Kanada och Frankrike har gått igenom artiklar som publicerats i 923 biologiska vetenskapstidskrifter under 2006–2008. Artikelförfattarna kontaktades och fick uppge om artikeln i första hand skickats in till den tidskrift där den publicerats. Om inte efterfrågades namnet på den tidskrift artikeln först skickades in till.

Historien bakom antagningen av 80 748 artiklar kunde spåras och utifrån svaren har forskarna kartlagt hur vetenskapliga artiklar antas, refuseras och antas igen. Resultatet visar att 75 procent av alla artiklar publiceras av den tidskrift som artiklarna först skickades in till. Forskarna anser att det tyder på att artikelförfattarna generellt är bra på att anpassa sin text för att undvika refusering.

Tidskrifter med högt anseende publicerar i högre grad artiklar som tidigare refuserats av andra tidskrifter. Som exempel anger forskarna att de två mest ansedda tidskrifterna Nature och Science ofta refuserar manuskript som efter omarbetning publiceras av den andra tidskriften.

Forskarna har också tittat på vilka artiklar som citeras. De artiklar som refuserats och sedan antagits av annan tidskrift citeras i större utsträckning än artiklar som inte refuserats.

Orsaken till detta tror forskarna är att mer arbete lagts ner på artiklarna vid omskrivningen och att redaktörer och granskare har haft synpunkter som artikelförfattarna tagit hänsyn till. Artikeln blir då bättre och leder till att den citeras mer.

Läs abstract till studien:

Vincent Calcagno med flera. Flows of research manuscripts among scientific journals reveal hidden submission patterns. Science, publicerad online den 11 oktober 2012. DOI :10.1126/science.1227833

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev