Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regelförslag om ägande kan tvinga bort apotekskedja

Publicerad: 20 november 2008, 20:31

Regeringens preliminära förslag om en ny apoteksmarknad skapar legala hinder för en av de förväntade nya apoteksaktörerna, Tamro. Koncernen skulle antagligen inte godkännas som apoteksägare om förslaget blir verklighet.


Inom kort offentliggörs Regeringens förslag till regler för den nya apoteksmarknaden, när det överlämnas som en remiss till Lagrådet.

Det senaste preliminära förslaget, som man presenterat för flera av intressenterna på läkemedelsområdet, innehåller regler som sannolikt skulle göra att den internationella apoteks- och grossistkoncernen Tamro inte skulle godkännas som apoteksägare i Sverige. Det framkom under den så kallade Tamrodagen i Stockholm på torsdagen.

Tamrokoncernen ägs av tyska Phoenix Group, som i sin tur ägs av den tyska finansfamiljen Merckle. Merckle äger också läkemedelsföretaget Ratiopharm. Detta skulle diskvalificera familjen som ägare av svenska apotek enligt de regler som regeringen presenterat i sitt preliminära förslag.

- Detta skulle bli något för jurister att tolka, men det finns en stor risk att vi inte skulle godkännas, säger Jo Langmoen, koncernchef för Tamro.

Jo Langmoen krävde därför under en presentation att restriktionerna kring ägande av apotek tas bort i regeringens förslag.

Skulle inte den tyska familjen i stället kunna förändra sin ägandebild, så att Tamro kan starta apotek i Sverige?

- Det skulle de knappast göra bara för att komma in på den svenska marknaden, säger Jo Langmoen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev