Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen analyserar Sverigeflytt

Publicerad: 31 augusti 2016, 07:11

Statssekreterare Agneta Karlsson (till vänster) gästade i veckan Phama Network och berättade då om regeringens planer för läkemedelsområdet. Nyhetsbrevet Läkemedelsmarknadens redaktör Jonny Sågänger (till höger) höll i frågestunden.

Foto: Per Hånell

Hur pass engagerad är regeringen egentligen i att få EMA till Sverige? Socialdepartementet har haft med frågan på bordet sedan Lif föreslog en flytt i februari, berättar statssekreterare Agneta Karlsson.


Fast det riktiga arbetet drog i gång när Brexit var ett faktum efter att britterna röstat för att lämna EU i somras.

– Vi har en tjänstemannagrupp som håller på att titta på det här. Vi har också fördelen att en del av oss var med när man etablerade europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i Sverige. Då var det en helt ny myndighet, nu handlar det om att flytta en myndighet. Men vi kan frågeställningarna som blir aktuella, sa Agneta Karlsson, statssekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), när hon gästade Pharma Network i går.

Ett analysarbete pågår alltså. Däremot är det långt ifrån klart att regeringen kommer att dra i gång en kampanj för att få hit den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

– Där är vi ännu inte riktigt. Men vi håller absolut på att analysera frågan, sa Agneta Karlsson.

Hon tillade att det också finns en diplomatisk aspekt över det hela: britterna har ännu inte ansökt om ett utträde ur EU.

I Uppsala driver kommunpolitiker redan frågan om flytta EMA till staden, något som Dagens Apotek tidigare rapporterat.

Relaterat material

Uppsala vill ta över EMA

Myndighetsjakt efter brexit

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev