Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen backar om obligatoriska riktlinjer

Publicerad: 21 november 2014, 10:22

Regeringen kräver inte längre att de nationella riktlinjerna ska bli lag. Det avslöjar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i en intervju med Dagens Medicin.


När statsminister Stefan Löfven den 3 oktober i år äntrade talarstolen för att läsa upp regeringsförklaringen sa han:

– Dagens nationella riktlinjer ska bli obligatoriska för att säkra en likvärdig sjukvård.

Det är en ståndpunkt som fått kritik från flera håll. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tog upp frågan när hon träffade den nytillträdde ministern Gabriel Wikström nyligen. I en intervju med Dagens Medicin kallade hon regeringens hållning för ”ogenomtänkt” och påpekade bland annat att riktlinjerna är långt ifrån heltäckande.

Nu får hon och andra kritiker gehör från sjukvårdsministern.

– Jag tror inte att man kan ta de nuvarande riktlinjerna rakt av och göra dem obligatoriska. Så det är kanske en olycklig formulering i regeringsförklaringen, säger Gabriel Wikström.

Han vill inte säga att regeringen haft fel utan kallar det nya beskedet för ett ”förtydligande”. Men klart är att det inte är aktuellt med någon lagstiftning i dagsläget.

– Vi kommer inte att ta riktlinjerna i deras nuvarande form och göra till lag. Däremot så är vår ambition att de ska användas mer än vad de görs i dag. Men förmodligen är det så att de behöver omarbetas och man behöver se över på vilka områden de behöver kompletteras.

En längre version av intervjun med Gabriel Wikström finns i veckans pappersutgåva.

Relaterat material

Socialstyrelsen tiger om riktlinjerna

Så ser den nya regeringen på sjukvården

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev