Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Regeringen går vidare med naloxonförslag

Publicerad: 6 Februari 2018, 12:26

Naloxon kan häva heroinruset och rädda livet på den som tagit en överdos.

Foto: Thinkstock

Regeringen går nu vidare med förslagen om att ge sjuksköterskor rätt att skriva ut naloxon, att ge förskrivaren rätt att lämna ut naloxon direkt och att ge ambulans och räddningstjänstpersonal rätt att ge läkemedlet.


I januari lade Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fram förslag om hur naloxon ska bli mer lättillgängligt för att kunna rädda liv vid narkotikaöverdoser. Myndigheterna föreslog att sjuksköterskor ska få behörighet att skriva ut naloxon, att den som skriver ut naloxon ska få lämna ut läkemedlet direkt och att ambulans och räddningstjänstpersonal som är först på plats vid en överdos, ska få rätt att ge läkemedlet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver nu socialminister Annika Strandhäll (S) att regeringen går vidare med myndigheternas förslag och skapar ett naloxonprogram. ”Regeringen hoppas att ett svenskt naloxonprogram nu ska bidra till att minska den narkotikarelaterade dödligheten”, skriver hon i debattartikeln. Samtidigt ska ett nationellt kunskapsstöd för användandet av naloxon tas fram. Annika Strandhäll skriver också att de nya regeländringarna ska utvärderas innan regeringen ”eventuellt går vidare med ytterligare utredningsåtgärder för att tillgängliggöra naloxon ännu bredare”.

Naloxon fungerar som ett motgift och tar bort ruset från heroin inom bara några minuter, vilket kan rädda livet på den som tagit en överdos. Socialminister Annika Strandhäll skriver i ett sms till Dagens Medicin att hon hoppas att de nya reglerna ska kunna börja gälla så snart som möjligt, "kanske redan under sommaren eller till hösten".

Relaterat material

Sjuksköterskor föreslås få skriva ut naloxon

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev