Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen gör verklighet av Hägglunds cancermiljarder

Publicerad: 20 oktober 2014, 12:37

Regeringen presenterar nu en cancersatsning som i princip är identisk med den satsning som förra regeringen presenterade i våras.


I samband med vårbudgeten presenterade förra socialminsistern Göran Hägglund (KD) en cancersatsning om totalt två miljarder kronor fördelat på fyra år. Syftet var att korta köerna, minska de regionala skillnaderna och föra in standardiserade behandlingsplaner enligt dansk förlaga.

I lördags skickade socialdepartementet ett pressmeddelande med rubriken ”Stor satsning på jämlik cancervård i regeringens budget” där det framgår att den nya regeringen kommer att satsa totalt två miljarder kronor fördelat på fyra år. Syftet är att korta köerna, minska de regionala skillnaderna och föra in standardiserade behandlingsplaner enligt dansk förlaga.

Vad är det som skiljer den här satsningen mot den som aviserades av den förra regeringen?

– Ja, att den här blir verklighet. Just när det gäller cancer och att satsa för att öka likvärdigheten så tror jag att det kan finnas stora beröringspunkter mellan oss och flera av de borgerliga partierna. Det är någonting positivt, säger sjukvårdminister Gabriel Wikström (S), till Dagens Medicin.

Förutom att den här satsningen blir av, är det något som skiljer satsningarna åt eller är det samma satsning?

– Nej, i pengar räknat så är det inte det. Och, som sagt, det är någonting positivt att vi kan vara överens om pengarna. Nu vill jag gärna ha en dialog med Sveriges Kommuner och Landsting och landstingen som sådana kring hur vi ska kunna genomföra det här i praktiken. För det är det som är det intressanta. Pengarna är viktiga, naturligtvis, men det är också intressant hur vi får det här att hända i praktiken.

Enligt Gabriel Wikström finns det heller ingen anledning för de personer som börjat arbeta med att implementera den danska modellen att nu avbryta sitt arbete.

– Nej, absolut inte. Och inte minst därför är det viktigt att i den här första budgeten som vi lägger visar på inriktningen för att öka på likvärdigheten i landstingen. Den är oerhört viktig för den här regeringen. Ett utav våra mål handlar ju om att minska ohälsoklyftorna i Sverige och öka jämlikheten generellt och då är det här en del i den satsningen.

Finns det några andra sjukvårdsnyheter i budgeten som du kan berätta om redan i dag?

– Tyvärr inte, utan du får ge dig till tåls till på torsdag.

Kommer det några nyheter som rör sjukvården?

– Jag känner mig väldigt stolt som folkhälso- och sjukvårdsminister över den här budgeten. Så mycket kan jag säga.

Relaterat material

Regeringen satsar 2 miljarder på cancervården

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev