onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen och oppositionen överens om mycket

Publicerad: 23 oktober 2014, 14:46

Regeringen och alliansen är överens om stora delar av vårdsatsningarna i budgeten. Det konstaterar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD).


Sjukvården fick bara en miljard extra i den rödgröna regeringens budget jämfört med de två miljarder extra till sjukvården som Socialdemokraterna utlovade i valrörelsen.

– Vi har ett ekonomiskt läge som innebär att det inte finns utrymme för att göra så stora satsningar som vi hade hoppats på. Men jag är glad över de satsningar vi kan göra på sjukvården, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Den extramiljard till vården som regeringen trots allt avsätter under 2015 kallas professionsmiljarden. Exakt hur dessa pengar ska användas är inte klart än.

– Vi vill ha en dialog med vården, fackförbunden och landstingen om hur vi ska fördela pengarna. Men arbetet med att uppmärksamma bristen på vårdplatser är ett område där en del av pengarna kan komma att användas, säger Gabriel Wikström.

I budgeten kom också beskedet att kömiljarden avskaffas från 2016.

– Det finns saker som tyder på att kömiljarden har lett till att de med lättare vårdbehov har fått en fördel framför dem med tyngre medicinska behov, säger Gabriel Wikström.

Oppositionen är inte nöjd med det beskedet.

– Det är fortfarande mycket som är oklart och otydligt kring vad de vill göra i stället för kömiljarden, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

Hon påpekar också att bevisen är vaga bakom de argument om undanträngning som ligger bakom regeringens beslut att avskaffa kömiljarden.

– Socialstyrelsen har sagt att det är svårt att avgöra om dessa undanträngningseffekter finns, säger Emma Henriksson.

Hon ser i övrigt regeringens budget som ett bevis för att alliansregeringen har bedrivit en bra vårdpolitik och konstaterar att den rödgröna regeringen inte river upp så mycket av den gamla regeringens vårdpolitik. Till exempel genomför den rödgröna regeringen den cancersatsning som alliansregeringen presenterade i våras. En annan satsning som får fortsätta är kronikerstrategin.

– Det finns mycket som de fullföljer av det vi har påbörjat, säger Emma Henriksson.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har inget att invända mot den beskrivningen.

– På flera områden är vi överens om satsningarna. Det finns inget självändamål med konflikt, säger han.

Samtidigt lyfter han fram den kommission för jämlik vård som regeringen nu tillsätter och säger att den nya regeringen har större ambitioner i arbetet för en jämlik vård än den förra regeringen.

– Vi kommer att ta ett bredare grepp kring vad vi kan göra för att minska hälsoklyftorna, säger Gabriel Wikström.

Relaterat material

Stopplag för sjukhus på gång

Inget budgetbesked om Hägglunds skötebarn

Kömiljarden ska avskaffas

Bara halva vallöftet till vården infrias

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev