lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen och SKL överens inför 2013

Publicerad: 13 december 2012, 14:26

Noggrannare mätning av kötider och överbeläggningar. Det är två av nyheterna i årets överenskommelser mellan regeringen och SKL.


På torsdagen godkände regeringen sex överenskommelser på sjukvårdsområdet med Sveriges kommuner och landsting, SKL. I de flesta fall handlar det om att förlänga olika satsningar som pågår.

– Vår ambition har varit att överenskommelserna inte ska innebära så många förändringar så att det inte blir så tvära kast för sjukvården, säger Göran Stiernstedt, direktör för avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Men några nyheter finns det trots allt i årets överenskommelser. I överenskommelsen om tillgänglighet i vården där kömiljarden ingår kommer man nu att inleda ett pilotprojekt för att registrera återbesök för kroniskt sjuka. Kömiljarden har fått kritik för att den endast belönat nybesök och därmed lett till att kronikernas återbesök blivit lägre prioriterade i vården.

En annan nyhet när det gäller kömiljarden är att det från och med nu är den exakta kötiden som ska räknas. Tidigare har antalet som köar till olika behandlingar mätts vid varje månadsskifte.

– Det beror på att vi har lyckats minska kötiderna så mycket att vi nu riskerar att missa allt fler som har en kötid som är kortare än en månad, säger Göran Stiernstedt.

I överenskommelsen om patientsäkerhet skärpts nu kraven på att varje enhet måste mäta överbeläggningar. Men än så länge räcker det med att mäta överbeläggningar. Det blir inga extra belöningar till de landsting som lyckas minska överbeläggningarna. Detta kan tidigast bli aktuellt från 2014 enligt Göran Stiernstedt.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev