Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen säger ja till mer tvång mot psykiskt sjuka

Publicerad: 17 januari 2008, 09:25

Regeringen antar i dag ett förslag om en ny vårdform för psykiskt sjuka. Patienter som skrivits ut från psykiatrisk slutenvård ska kunna tvingas att till exempel ta sin medicin.


Psykiatrisamordnaren Anders Milton föreslog i sin utredning bland annat att det skulle bli lättare även i öppenvården att tvinga psykiskt sjuka att ta emot vård. På sitt sammanträde i dag kommer regeringen att anta ett förslag med den innebörden, rapporterar Sverige Radios Ekot.

Den nya vårdformen innebär att patienter som har fått lämna slutenvården ändå ska kunna tvingas att till exempel fortsätta ta sin medicin eller visa att de inte missbrukar.

Läkare ska kunna vända sig till en förvaltningsdomstol, som beslutar om sådana krav kan ställas på patienten. Kraven ska skrivas in i en särskild vårdplan och kontrollen av att kraven efterlevs ska kunna ske till exempel på en vårdcentral.

– Detta är ett förslag i en lång räcka av åtgärder som syftar till att förbättra den svenska psykiatriska vården och någonting som är efterlängtat av många. Men det kommer säkert också att vara kontroversiellt eftersom det innebär en del begränsningar av den enskildes rörelsefrihet, säger socialminister Göran Hägglund (kd) till Ekot.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev