fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen satsar 2 miljarder på cancervården

Publicerad: 3 april 2014, 12:29

Regeringen satsar 2 miljarder kronor på kortare väntetider till cancersjukvården.


Bakgrunden till beslutet är att det finns skillnader mellan landstingen i överlevnad för patienter och tid till behandling för vissa cancerformer. Många landsting har alltför långa väntetider och de regionala skillnaderna är för stora. Medianväntetiden för exempelvis prostatacancer, som är den vanligaste cancerformen för män, är 140 dagar i Västra Götalandsregionen men 210 dagar i Stockholms läns landsting.

För en del cancerformer får patienter vänta tre gånger så lång tid mellan remiss och behandlingsstart som i andra delar av landet.

Regeringen planerar att avsätta 500 miljoner kronor per år för att korta väntetiderna mellan remiss och behandling. Satsningen ska följas upp löpande, därför utförs först en ny så kallad baslinjemätning.

En fyraårig plan ska tas fram i år. Därför inrättas en högnivågrupp som ska se till att arbetet samordnas, förankras och följs upp. Här kommer det att finnas representanter från regeringskansliet, myndigheter, Sveriges Kommuner och Landsting, Regionala cancercentrum och patientorganisationer samt professionernas organisationer.

Det danska systemet som kallas  pakkeforløb , som är ett slags standardiserade behandlingsplaner, ser regeringen som en intressant förebild att titta närmare på. I Danmark har överlevnaden i cancer ökat, väntetiderna kortats och de regionala skillnaderna minskat efter införandet.

Satsningen presenterades av socialminister Göran Hägglund (KD) på en presskonferens på torsdagen.

Cancervården har debatterats flitigt i Dagens Medicin de senaste veckorna. Se gärna relaterade artiklar vid sidan av den här artikeln.

Relaterat material

deb”Vi vill också göra cancervården bättre”

deb”Vi är inte nöjda med all cancervård!”

deb”Titta på hur Danmark löst cancervården, ministern!”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev