fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen ser över prissättningen

Publicerad: 27 januari 2016, 15:48

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström under Dagens Medicins frukost-TV under Almedalsveckan i Visby.

Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Regeringen kommenterar nu för första gången Cimzia-domen och flaggar för en översyn av regelverket.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Rosenbad gör inte vågen åt domen i Cimzia-målet om rabattavtal. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) anser att domen kan underminera dagens prissättningssystem.

– Domen är väldigt kortfattad och vad vi kan konstatera är att rättsläget fortfarande är oklart.  Det skapar osäkerhet och det är aldrig bra, säger han till Dagens Apotek.

Det som otillfredsställande är att det kan bli olika tolkning av vad som är möjligt att göra, enligt Wikström. Regeringen ska därför se över prissättningen av läkemedel för att skapa större tydlighet.

– Vi kommer att ge TLV ett uppdrag att utveckla den värdebaserade prissättningen för att modellen ska präglas av större förutsägbarhet, transparens och rättssäkerhet. Då är det speciellt trepartssamtalen som jag tänker på. Men vi behöver också göra en mer långsiktig översyn av det här området och hur vi kan anpassa det till ett modernt sjukvårdssystem, säger Gabriel Wikström.

Är det inte bra om landstingen kan teckna billigare avtal?

– Risken finns att man går ifrån en värdebaserad prissättning och därmed blir det svårare att kunna ha ett helhetsgrepp kring den här frågan, det blir svårare att se hur man ska kunna gynna innovationer av läkemedel, risken finns att det blir en likriktning och att mångfalden av läkemedel blir mindre. Att det bara blir de stora drakarna, de som har möjlighet att ge rabatter eller liknande, som kommer in och kan sälja till landstingen. Det finns en del risker med detta, säger Gabriel Wikström och fortsätter:

– Jag tror därför att det är viktigt att slå vakt om det som ligger i det allmänna intresset och det är att bevara och utveckla den värdebaserade prissättningsmodellen.

Högsta förvaltningsdomstolen gav i slutet av förra året Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, på nöten för att ha förbjudit Region Skåne att ingå prisöverenskommelse med ett läkemedelsbolag om läkemedel som inom förmånen.

Relaterat material

”Domen ger möjlighet för rabattavtal”

Region Skåne fick rätt om rabattavtal

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev