söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Regeringen skänker bort en halv miljard om året”

Publicerad: 20 februari 2009, 12:43

Läkemedelshandlarna hävdar att regeringens proposition innebär att 500 miljoner kronor kommer att tas från landstingen varje år och gå rakt ned i fickorna på internationella apotekskedjor.


Mikael Magnusson, vd för branschorganisationen, är starkt kritisk till den proposition för omreglering av apoteksmarknaden som blev offentlig i dag, fredag.

– Det är tråkigt att se hur regeringen i sin iver att locka de internationella apotekskedjorna till Sverige väljer att skänka bort en halv miljard om året. Pengar som skulle kunna användas till bättre vård och omsorg, säger Mikael Magnusson i ett pressmeddelande.

Organisationen vänder sig mot den förhandlingsmodell på patenterade läkemedel som regeringen föreslår, som innebär att apotek kommer att kunna förhandla om läkemedelspriser utan att det som i dag sker transparent.

– Det landstingen i dag tjänar på att pressa priserna genom att välja de billigaste parallellimporterade läkemedlen kommer i stället att endast komma apoteken tillhanda, säger Mikael Magnusson.

All parallellimport riskerar att slås ut och det kommer i sin tur leda till sämre konkurrens och högre läkemedelspriser, enligt organisationen.

Dessutom menar Läkemedelshandlarna att reglerna för prissättning, lönsamhet och apoteksmarginal fortfarande är otydliga, vilket försvårar för aktörerna på marknaden att planera sin verksamhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev