Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen stöder namnbyte

Publicerad: 22 januari 2013, 10:05

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, LSR, får nu stöd från regeringen för att ändra yrkestitel.


Socialdepartementet föreslår att sjukgymnaster byter namn till fysioterapeut. Titeln ska skyddas enligt patientsäkerhetslagen och yrkesbeteckningen föreslås bli legitimerad fysioterapeut. Titeln sjukgymnast kommer att fortsätta vara en skyddad yrkestitel.

– Spontant är vi väldigt glada och tacksamma för att socialdepartementet har lyssnat på de argument som vi har fört fram, säger Stefan Jutterdal, ordförande i Legitimerade sjukgymnasters riksförbund.

Varför är ett namnbyte viktigt?

– Vi har arbetat med frågan länge. I 91 av 106 länder finns ordet ”fysio” med. Alla våra grannländer, förutom Island, har bytt till det. Sjukgymnast är ett bra ord, men fysioterapeut är ännu bättre och speglar bättre vad vi gör.

LSR tog ett kongressbeslut om ett namnbyte i november. Om socialdepartementet inte hade gått på förbundets linje att fortsätta skydda titeln sjukgymnast hade det känts jobbigt, säger Stefan Jutterdal.

Enligt departementet kan titelbytet leda till bättre patientsäkerhet då de som kallar sig fysioterapeuter måste ha samma utbildning som sjukgymnaster.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev