tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen storsatsar på företagshälsovården

Publicerad: 20 september 2007, 07:37

Regeringen satsar 30 miljoner kronor under tre år på att extrautbilda företagsläkare och företagssköterskor. Det framgår av regeringens höstbudget, som presenteras i morgon, torsdagen den 20 september.

Ämnen i artikeln:

Företagshälsovård

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) har redan aviserat att budgeten innebär en storsatsning på en utbyggd företagshälsovård och en rehabiliteringsgaranti.

Hon har också förklarat att företagshälsovården ska kunna ta hand om uppgifter som primärvården och Försäkringskassan i dag svarar för. Det handlar om att företagshälsovården mer aktivt ska göra bedömningar av arbetsförmåga, identifiera tidiga insatser för de sjukskrivna och hjälpa dessa tillbaka till arbetet.

Regeringens utredare av den framtida företagshälsovården, Anna Hedborg, har i ett underlag till regeringen föreslagit att regeringen samtidigt bör göra en storsatsning på företags­hälsovårdsutbildningen.

Mattias Lundbäck (m), politiskt sakkunnig hos socialförsäkringsministern, bekräftar för Dagens Medicin att budgeten kommer att innehålla en sådan satsning.

– Den kommer att hamna i linje med det som Anna Hedborg föreslår, säger Mattias Lundbäck.

Anna Hedborgs förslag är att tio miljoner kronor extra satsas årligen under 2009, 2010 och 2011.

– Det behövs för att klara den expansion av företagshälso­vården som kan väntas, säger Anna Hedborg.

Pengarna ska gå till att utbilda företagsläkare, företagssköterskor, beteendevetare, ergonomer och arbetsmiljöingenjörer – vid sidan av den vanliga företagshälsovårdsutbildningen.

Ska bli första linjens sjukvård
Avsikten är att företagshälsovården med rätt utbildad personal enligt Anna Hedborg ska kunna fungera som ”en frontorganisation – en första linjens sjukvård”. Företagshälsovården ska bli specialist på kvalificerad bedömning av arbetsförmågan nära arbetsplatsen och vara den sjukskrivnes naturliga koordinator mellan arbetsplatsen, sjukvården och Försäkringskassan.

Jan Rosén, ordförande för Företagsläkarföreningen, välkomnar regeringens satsning på att ge företagshälsovården en större roll i sjukvården.

– Det kan bli en nytändning när vi får nya arbetsuppgifter och nya ansvarsområden.

Satsningen på utbildning ser han som nödvändig.

– I nuläget är vi inte rustade för att klara en stark expansion av företagshälsovården. Dessutom står vi inför stora pensioneringsavgångar de närmaste åren.

Arbetsgivarens intresse styr
Exakt hur stort behovet av utbildning är vågar inte Jan Rosén sia om.

– Hur stort behovet av företagshälsovård blir beror ju på hur intresserade arbetsgivarna är. Men Anna Hedborg har gjort en kvalificerad gissning som verkar rimlig.

Han tror också att utbildningen måste läggas om för att företagshälsovården ska kunna leva upp till den mer sjukvårdsinriktade inriktning som Anna Hedborg och regeringen strävar efter. Mer utbildning i försäkringsmedicin är i ett sådant scenario givet.

Anna Hedborg föreslår också att regeringen skjuter till pengar till forskning om företagshälso­vårdens betydelse och för utvärdering av den kommande reformen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev