Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen utreder om avknoppningar är lagliga

Publicerad: 22 februari 2008, 09:45

Är avknoppningar lagliga? Och ska varumärket ingå i prislappen? I går beslutade regeringen att utreda vad som gäller när offentliganställd personal tar över verksamheten.


Frågan om vad som gäller vid så kallade avknoppningar är högaktuell. Nyligen utredde Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, situationen inom skolan.

 Beskedet från SKL var att det är okej att skolpersonal tar över verksamheten men det får inte ske på ett sådant sätt att andra aktörer missgynnas. Faktorer som varumärke och goodwill ska alltså ingå i prislappen och SKL menade att samma regler rimligtvis bör gälla inom vården.

 Nu startar regeringen en egen utredning i frågan och i går fick statskontoret uppdraget att se över rättsläget både nationellt och på EU-nivå kring avknoppningar av all offentlig verksamhet som överlåts till personalen.

 Enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet uppmuntrar regeringen fler aktörer inom den offentligt finansierade välfärden, men poängterar att avknoppning måste ske enligt samma regler i hela landet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev