Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen utreder organdonation

Publicerad: 27 februari 2013, 08:59

Ska organdonation efter hjärtdöd bli möjligt i Sverige. Och ska frågan om organdonation bli en ruta på deklarationsblanketten. Det är två frågor som en ny utredning ska ta ställning till.


Målsättningen för den utredning som regeringen nu tillsätter är att se över möjligheterna till fler organdonationer. I en debattartikel i Svenska Dagbladet konstaterar socialminister Göran Hägglund (KD) att 80 procent av svenskarna är positivt inställda till organdonation. Men han konstaterar samtidigt att bara hälften av dessa aktivt har tagit ställning i donationsfrågan.

Därför blir ett av utredningens uppdrag att ta fram förslag på hur fler svenskar kan ges möjlighet att aktivt ta ställning i donationsfrågan. I sin debattartikel nämner Göran Hägglund möjligheten att ställa frågan om organdonation vid förnyande av körkort eller på självdeklarationen. Han tar också upp det planerade hälsokontot. Utredningen ska utreda de tekniska, juridiska och etiska förutsättningarna för att inkludera information om organdonation i hälsokontot. Utredningen ska också kartlägga vårdgivarnas organisation och arbetssätt i donationsarbetet i dag.

En kartläggning ska även göras av behovet av ny lagstiftning. Utredaren ska bland annat analysera möjligheten att genomföra medicinska insatser som bara syftar till att främja donation i de fall där patienten uttryckligen har önskat detta. Dessutom ska utredningen bedöma möjligheten att införa DCD (donation after cardiac death) i Sverige.  Det handlar om de fall då hjärnans funktioner upphör och patienten dör som en följd av att hjärtat har slutat slå och cirkulationen upphört. I dag transplanteras organ i Sverige endast från döda vars hjärta fortfarande slår efter att en total hjärninfarkt konstaterats.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News