Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen utreder SOS Alarm

Publicerad: 2 december 2011, 07:46

Efter turbulensen kring SOS Alarm tillsätter regeringen nu en utredning som ska ge svar på hur Sveriges alarmeringstjänst fungerar.


SOS Alarm har fått hård kritik för flera aktuella fall där sjuksköterskor inte har skickat ambulans till personer som senare avlidit. Lite mer i skymundan har företaget haft en konflikt om ansvarsfördelning med företaget Medhelp. Orsaken är att fyra landsting har gjort en upphandling som innebär att Medhelp ska ansvara för ambulansdirigeringen, samtidigt som SOS Alarm fortsätter att ta emot samtalen från de nödställda.

Oklarheten kring vad som gäller har fått regeringen att tillsätta en utredning som ska se över hur samhällets alarmeringstjänst bör vara utformad. Vikten av en sammanhållen larmkedja framhålls särskilt i uppdraget.

– Det offentligas förmåga att hjälpa är en grundpelare för att människor ska känna trygghet i sin vardag. Man ska kunna lita på alarmeringstjänsten när man är i nöd och ringer 112, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M) i ett pressmeddelande.

SOS Alarm välkomnar utredningen.

– Det är detta som vi faktiskt har längtat efter och väntat på i flera år, säger presstalesmannen Anders Klarström till TT.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev