Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen vill använda journaler för övervakning

Publicerad: 26 september 2007, 06:06

Att öka patientsäkerheten är patientdatautredningens syfte med att föreslå gemensam journal­föring i vården. Men regeringen vill använda vårdjournalen för att avslöja patienter som bluffar sig till läkarintyg.


Dessa planer möter nu hård kritik från regeringens egen patient­data­utred­ning.

– Vi har aldrig funderat i de banorna. Vårdjournalen ska bara få användas i vårdsyfte, säger utredaren Sigurd Heuman.

– Det låter som ett mycket dåligt förslag. Hela idén med en gemensam vård­journal riskerar att råka i vanrykte, säger Anders Ekbom, Läkarförbundets expert i patient­data­utred­ningen.

Patientdatautredningen, som lade sitt huvudbetänkande förra hösten, föreslår en ny sammanhållen journal­föring av patienter inom hälso- och sjukvården. Genom att olika vård­givare lättare får tillgång till varandras datoriserade journaler kan patientsäkerheten stärkas.

Utredningen har noggrant avvägt behovet av bättre patientsäkerhet mot behovet av personlig integritet. För att säkra den personliga integriteten föreslår utredningen att patienterna själva ska kunna bestämma om de vill spärra uppgifter om sig själva i vårdjournalen för andra vårdgivare.

I direkt strid med grundtanken
Men nu vill regeringen förbjuda patienter att spärra uppgifter i vissa fall. I budgetpropositionen som presenterades den 20 september skriver regeringen att den sammanhållna vårdjournalen också bör kunna användas ”för att minska risken för så kallad läkarshopping”. Det vill säga att personer som har nekats sjukintyg hos en läkare vänder sig till andra läkare ända tills han eller hon får napp hos en läkare som skriver ut ett sjukintyg.

”Patientens möjligheter att i en framtida sammanhållen vårdjournal spärra vissa uppgifter från åtkomst för andra läkare bör därför inte kunna omfatta begäran om sjukintyg”, skriver regeringen.
Detta står i direkt strid med andan i patientdatautredningen. Utredningen skriver att den sammanhållna journalföreningen ”i princip inte får användas för andra syften än den individ­inriktade patientvården”. Den får inte användas för kvalitetssäkring, inte för medicinsk eller ekonomisk uppföljning och inte ens för forskning.

Utredningen menar att det är av­görande för att allmänheten ska ha förtroende för den sammanhållna journalföringen att denna bara används för sådant som individen kan ha kontroll över.

”Det är en trovärdighetsfråga”
Bettina Kashefi (m), statssekreterare hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m), förklarar regeringens förslag:

– Tanken med detta är ju att det har förekommit att människor som vill ha sjukskrivning trots att de har arbetsförmåga byter läkare för att få en sjukskrivning. Det har man ju hört talas om – det har du kanske också gjort?

Är detta ett stort problem?

– Omfattningen av det här problemet är inget jag har kunskaper om. Men att det förekommer är den information vi har fått.

Och var har ni fått den ifrån?

– Det vet inte jag.

Men patientdatautredningen är ju oerhört tydlig om att den sammanhållna journalföringen inte får användas till något annat än att förbättra den enskilde personens patientsäkerhet. Har ni inte vägt in den aspekten?

– Det är väl en patientsäkerhetsfråga också att man blir sjukskriven vid rätt tillfälle för rätt åkomma, svarar Bettina Kashefi.

Regeringens utredare Sigurd Heuman säger att patienternas rätt att spärra uppgifter om sig själva är avgörande för att den gemensamma journalföringen ska accepteras av medborgarna.

– Det är en trovärdighetsfråga för hela systemet. Utgångspunkten ska vara patientens vilja och önskan. Den sammanhållna journalföringen är uteslutande en patientsäkerhetsfråga.

Patienten ska kunna följas genom vårdkedjor

Patientdatautredningen föreslår en patientdatalag. Lagen gör det möjligt för vård­givare att få tillgång till varandras elektroniska journalhandlingar. Därigenom kan patienten följas genom olika vårdkedjor och vårdprocesser. Patienten har rätt att motsätta sig att journaluppgifterna görs tillgängliga för andra vårdgivare.
Regeringen räknar med att lägga fram ett förslag om en ny datalag 2008.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News