Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen vill ha webbutbildningar i psykiatri

Publicerad: 30 augusti 2007, 12:03

För att höja kompetensen inom psykiatrin vill regeringen att Socialstyrelsen utreder behovet av webbaserade vidareutbildningar för läkare och sjuksköterskor.


Sedan tidigare finns ett beslut att utreda behovet av utbildning för psykiatrins baspersonal. Men nu ska Socialstyrelsen, tillsammans med bland annat Sveriges Kommuner och Landsting, utreda vilket behov som finns för vidareutbildningar för personal som har tidigare akademisk utbildning inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Det handlar om läkare, sjuksköterskor, kuratorer och annan personal inom psykiatrin. Socialstyrelsen ska även lämna förslag på hur en webbaserad utbildning skulle kunna se ut.

– Det finns stora behov av att satsa på kompetens och vidareutbildning bland personalen inom psykiatrin. De som arbetar med frågorna måste få chans att ta del av nya forskningsrön och även ges tillfällen att reflektera över exempelvis bemötandefrågor och arbetssätt. Dels handlar det förstås om att höja kvaliteten inom vård och omsorg av psykiskt sjuka och funktionshindrade, men även för att kunna konkurrera om arbetskraft genom att vara en attraktiv arbetsgivare, säger socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Dagens Medicin har tidigare berättat om att Karolinska institutet har föreslagit en gemensam e-utbildning för läkare, sjuksköterskor, psykologer och andra personalgrupper inom psykiatrin.

Universitet har sökt pengar från socialdepartementet och målsättningen är att pröva programmet på ett antal öppenvårdsmottagningar under 2010, se Dagens Medicin nr 25-32/07.

Socialstyrelsens uppdrag ska redovisas senast den 15 november i år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev