Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen vill införa öppen psykiatrisk tvångsvård

Publicerad: 27 februari 2008, 16:46

Allt för många tvångsvårdas inom psykiatrin. Det anser socialminister Göran Hägglund (kd) som föreslår en ny vårdform – öppen psykiatrisk tvångsvård.


Lagförslaget som överlämnades till riksdagen i dag berör patienter som vårdas inom ramen för lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, eller lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV. För att lättare komma tillbaka till samhället ska de kunna skrivas ut om de följer särskilda villkor, exempelvis att inte överträda besöksförbud eller regelbundet visa att medicineringen sköts.

– I dag vårdas många patienter allt för länge inom slutenvården eftersom det saknas alternativa behandlingsformer inom öppenvården. Med den nya vårdformen ges personer möjlighet att under ordnade former komma ut i det öppna samhället, kommenterar socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Den nya vårdformen ska ersätta möjligheten till längre permissioner. Det är chefsöverläkaren vid den klinik där patienten vårdas som ska kunna ansöka om öppen psykiatrisk tvångsvård och länsrätten fattar beslutet.

Regeringen föreslår också en ändring i sekretesslagen som innebär att uppgifter om patienter som vårdas enligt LPT eller LRV ska kunna lämnas mellan myndigheter i hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev