Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Regeringen vill skapa nytt system för fria etableringar

Publicerad: 3 Juni 2008, 10:51

Regeringen ger nu klartecken för att ersättningsetableringar för läkare och sjukgymnaster ska tillåtas. Men lösningen är bara tillfällig. Ett helt nytt system för etableringar ska skapas, samtidigt som nationella taxan slopas.


Det är EU-kommissionen som tvingar Sverige att slopa systemet med att vissa läkare och sjukgymnaster har rätt till en nationellt fastställd taxa som ger offentlig ersättning från landstinget, utan att privatpraktikerna regelbundet behöver omförhandla vårdavtal med landstinget.

EU-kommissionen har haft invändningar mot systemet, eftersom det är oklart på vilka grunder nya läkare och sjukgymnaster kan få sådana avtal. Sveriges regering medger att systemet har brister och måste ändras.

Ingripandet från EU-kommissionen har lett till att regeringen inte har förverkligat sitt vallöfte om att läkare och sjukgymnaster på nationella taxan ska få rätt att sälja sin praktik. Den rätten avskaffade s-regeringen 1995.

Oklarheten kring om det ska bli någon ersättningsetablering har lett till kraftiga protester från privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster.

Landstinget inbjuder till köp
I ett debattinlägg i Dagens Medicin förklarar socialminister Göran Hägglund (kd) att vallöftet ska uppfyllas, något som kan bli verklighet första kvartalet 2009.

Huvudpunkterna i den lagrådsremiss som regeringen i dag skickar ut är följande:

■ Den läkare och sjukgymnast som vill sälja sin praktik anmäler detta till landstinget, som gör en offentlig ansökningsinbjudan.

■ Den som vill ta över verksamheten anmäler detta till landstinget. Säljaren avgör vem som ska få överta praktiken. Bara den som uppfyller ett antal ”objektiva kriterier”, till exempel pris och kvalitet, får ta över.

■ Alla som verkar på den nationella taxan blir skyldiga att rapportera in till nationella hälso­dataregister och skyldiga att lämna uppgifter om verksamhetsuppföljning till landstinget.

Utredare ska lämna förslag
– Det är bra att regeringen snabbt lägger fram en lösning. Många av våra medlemmar som vill gå i pension väntar på ett besked, säger Sven-Erik Skoogh, utredare på Sjukgymnastförbundet.

Men den nya möjligheten till ersättningsetablering är bara tillfällig. Regeringens avsikt är att slopa systemet med nationella taxan, på två olika sätt.

■ Alla landsting tvingas införa vårdvalssystem i primärvården, där privata vårdgivare som uppfyller vissa kriterier har rätt till fri etablering. Ett sådant förslag lämnade regeringens utredare Tovio Heinsoo den 14 april.

■ Den 29 maj fick Toivo Heinsoo ett tilläggsdirektiv om att utreda hur privata specialistläkare och sjukgymnaster i den öppna vården utanför primärvården ska kunna etablera sig och få rätt till offentlig ersättning från landstinget utan vårdavtal.

– Avsikten är att skapa ett nytt system som tillgodoser samma saker som den nationella taxan gjorde, kommenterar Tobias Nilsson (kd), politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

Privatläkarföreningens ordförande Gunnar Welander är skeptisk.

– Frågan är vem som vågar ta över när de framtida spelreglerna är så osäkra.

Öppenvårdsläkare kan ta över patienter

Regeringsutredaren Toivo Heinsoo har fått ytterligare ett uppdrag i sitt tilläggsdirektiv. Han ska lägga fram ett förslag som gör det möjligt för patienter att vända sig till privata vårdgivare, även sådana som saknar vårdavtal, om landstinget inte klarar av tidsgränsen i vårdgarantin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev