Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen vill utreda hur studenter kan stängas av

Publicerad: 30 oktober 2019, 12:02

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Det behövs en översyn av lagen som reglerar hur studenter som dömts för brott kan stängas av, enligt Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning.


Ämnen i artikeln:

Lunds universitet

– Brottslighet är ett allvarligt hot mot vårt samhälle och vår tilltro till utbildning och vården. Det här är inte bra och detta måste vi försöka göra något åt, säger Matilda Ernkrans till Sveriges Radios Ekot.

Det är Högskolans avskiljandenämnd som avgör om en student kan stängas av. Flera lärosäten som Ekot pratat med anser dock att kraven är alltför höga.

De senaste åren har universitet och högskolor fått avslag från nämnden, när de velat stänga av läkarstudenter som dömts för bland annat grov kvinnofridskränkning och barnpornografibrott. Lunds universitet fick nyligen nej på sin begäran att stänga av en läkarstudent som dömts för våldtäkt, eftersom domen inte vunnit laga kraft.

Även Moderaterna och Liberalerna anser att lagen behöver ses över, enligt Ekot. Göran Nilsson, ordförande för Högskolans avskiljandenämnd, håller dock inte med om att en lagändring krävs.

– Det handlar om en person som lagt ner kraft på att få en utbildning och då måste kraven vara högt ställda. Det är livsavgörande att avskilja en student från sin utbildning, säger han till radion.

Relaterat material

Högskolor vill kunna stänga av fler

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Lunds universitet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev