fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen vill utreda sponsrad vård

Publicerad: 18 augusti 2017, 06:21

Foto: Thinkstock

Vårdanalys får i uppdrag att kartlägga omfattningen och konsekvenserna av att privata bolag bidrar till den offentliga vårdens finansiering.

Ämnen i artikeln:

Myndigheten för vård- och omsorgsanalysSmerNyköpings lasarettAnnika Strandhäll

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin avslöjade redan 2015 att läkemedelsbolaget Amgen stått för en del av kostnaderna för Nyköpings lasaretts diagnostisering av den ärftliga kolesterolrubbningen familjär hyperkolesterolemi. Ett förfarande som inte var helt okomplicerat då samma bolag även låg bakom ett dyrt läkemedel mot samma diagnos.

Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinetiska råd, sade då att frågan om vårdsponsring krävde en fördjupad etisk analys och konstaterade att om det är företagens kommersiella intressen, och inte vårdbehoven i befolkningen, som får styra så får grundläggande prioriteringsprinciper mindre tyngd.

Dagens Nyheter skriver nu att regeringen beslutat att ge Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att se över både omfattningen och konsekvenserna av sponsrad vård. Myndigheten ska även se över de lagar och regler som är aktuella och ska redovisa uppdraget den 1 oktober 2018.

– Vården ska styras av patientens behov, och inte exempelvis av ekonomiska intressen. Man ska inte ens kunna misstänka att så är fallet. Därför är det viktigt att vi får en bra bild av hur utbrett fenomenet med sponsring i vården är, säger socialminister Annika Strandhäll (S), till tidningen.

Fotnot. I dagsläget finns inte vårdsponsring upptaget i samverkansreglerna. Både läkemedelsindustrin och Sveriges Kommuner och Landsting har dock ställt sig positiva. Enligt Rikard Pellas på branschföreningen Läkemedelsindustriföreningen pågår diskussion mellan parterna.

Relaterat material

Läkemedelsföretag sponsrar sjukvård

”Fördjupad etisk analys behövs av samarbetet”

”Vi ville få en kick-start”

Chefsmöte i Sörmland om sponsrad vård

Tumme upp för tydliga regler om vårdsponsring

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev