Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringens psyksatsning kritiseras av Lars Isaksson

Publicerad: 5 april 2005, 12:36

Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson (s) varnar för att regeringens satsning på psykiatrin byråkratiseras genom att landstingen måste ansöka om pengarna.


- Vi är starkt kritiska till hur det här har hanterats, säger Lars Isaksson.

Bakgrunden är att s-regeringen i höstbudgeten kom överens med vänsterpartiet och miljöpartiet om en satsning på psykiatrin.  Satsningen föregicks inte av någon överenskommelse med Landstingsförbundet och Kommunförbundet. Förbunden blev i princip överkörda av de budgetförhandlande partierna.

Något som retar upp Lars Isaksson och landstingspolitikerna rejält och som har fått honom att personligen vända sig till vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s).

- Ingen i landstingen eller regionerna accepterar ur kommunal självstyrelsesynpunkt att bli ställda inför ett sådant fullbordat faktum. Det är första gången sedan jag blev förbundsordförande 1997 som vi inte har varit kallade till en reell förhandling till regeringen om hur sådana här satsningar ska se ut och hur pengarna ska fördelas, säger Lars Isaksson.

- Det är väldigt allvarligt. Vill regeringen ha samförstånd med landstingen - och det vet jag att man vill - måste den hålla oss väl underrättade. Vårt ställningstagande är kristallklart; ska vi ha gemensamma strävanden ska de inte meddelas som färdiga resultat utan att vi har varit inne i diskussionen.

Fruktar en byråkratisering  Landstingsförbundet kritiserar också innehållet i budgetuppgörelsen.

Pengarna i psykiatrisatsningen lades hos tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen i samarbete med den nationelle psykiatrisamordnaren Anders Milton. Landsting och kommuner som vill satsa på psykiatrin måste därför särskilt ansöka om pengarna.

Lars Isaksson varnar för att den konstruktionen kommer att hämma regeringens storsatsning på psykiatri.

- Det finns en risk att det här ansökningsförfarandet leder till en väldig byråkratisering som gör det segt att komma igång. Vi är bekymrade för att det inte blir fråga om den kraftfulla och snabba satsning på psykiatrin som regeringen hade tänkt sig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev