Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Regeringsrätten kan få avgöra politisk strid i Dalarna

Publicerad: 23 Februari 2007, 17:37

Regeringsrätten kan komma att ta upp fallet med den politiske vilden Ken Swedenborg som har utsetts till majoritetsråd i Landstinget Dalarna. Hans forna partikollega i Dalarnas sjukvårdsparti har nu begärt prövningstillstånd hos rätten för att bedöma riktigheten i utnämningen.


Valet i Landstinget Dalarna blev en rysare. Det lokala Dalarnas sjukvårdsparti fick med sina tre mandat i fullmäktige en vågmästarroll. Allt tydde på att partiet skulle stödja de borgerliga partierna. Detta kullkastades dock då en av sjukvårdspartiets invalda, Ken Swedenborg, i stället beslöt sig för att stödja socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet.

Efter många långa och märkliga turer, där Ken Swedenborg bland annat gick under jorden när debatten gick som hetast, uteslöts han ur Dalarnas sjukvårdsparti.

Som tack för Ken Swedenborgs stöd inrättade det rödgröna styret i landstinget en post som majoritetsråd åt Ken Swedenborg, samt tilldelade honom en politisk sekreterare.

Det är detta beslut som Swedenborgs tidigare partikollega i sjukvårdspartiet, läkaren Inga Kristiansson Evald, nu vill att regeringsrätten ska pröva.

– Uppfinningen majoritetsråd är ju bara till för att det röda blocket i landstinget kan sitta kvar vid makten till vilket pris som helst, säger hon till Dalarnas Tidningar.

Länsrätten har tidigare sagt nej till Inga Kristiansson Evalds begäran, och inte heller Kammarrätten i Sundsvall har beviljat prövningstillstånd, uppger tidningen.

Dalarnas sjukvårdsparti utesluter utbrytare

Politisk vilde säkrade fortsatt vänsterstyre i Dalarna

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev