onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region måste lämna ut uppgifter om covidfall

Publicerad: 27 juli 2020, 08:12

Kammarrätten anser att regionen kan lämna ut uppgifterna utan att bryta patientsekretessen.

Foto: Mostphotos

Region Blekinge får bakläxa av kammarrätten för att ha vägrat att lämna ut uppgifter om hur många som smittats av covid-19.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Blekinge

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


En journalist vid Sveriges Radio P4 Blekinge vände sig till regionen för att få veta hur många coronasmittade det fanns i länet per kommun. Regionen avslog begäran med motiveringen att patientsekretessen riskerade att brytas då det fanns kommuner som hade färre än tio smittade personer.

Kammarrätten i Jönköping anser dock att regionens sammanställning inte innehåller uppgifter om någon enskild persons hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Uppgifterna omfattas därför inte av sekretess med stöd av Offentlighets- och sekretesslag 25 kap. 1 § OSL, enligt domstolen.

Att det är färre än tio fall spelar ingen roll. Det har inte heller framkommit något som gör att uppgifterna omfattas av sekretess med stöd av någon annan bestämmelse. Alltså ska Region Blekinge lämna ut begärda uppgifter, skriver kammarrätten i sitt beslut.

Det är inte första gången som sjukvården i sommar får kritik för att ha nekat någon att ta del av handlingar kopplade till det nya coronaviruset. Kammarrätten i Göteborg meddelade i början av juli att Filipstads kommun ska lämna ut en förteckning över konstaterade covidfall i äldreomsorgen. Justitieombudsmannen, JO, har också beslutat att gå vidare med en anmälan där åtta kommuner i Sörmland tillsammans med regionen inte velat besvara mediefrågor som rör spridning av covid-19, något som nyhetstjänsten Kommunal Hälsa rapporterat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev