Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Norrbotten: Läget är ansträngt

Publicerad: 22 juni 2020, 11:00

Gällivare sjukhus.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Antalet fall av covid-19 har ökat kraftigt i Gällivare den senaste tiden. Nu höjer Region Norrbotten beredskapen och går återigen upp i förstärkningsläge.
– Läget är ansträngt i hela regionen, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenGällivare sjukhusDet nya coronavirusetCoronakrisen

Regionkrisledningen fattade beslutet i lördags kväll och det gäller från och med söndagen. Förstärkningsläget innebär bland annat att resurser så som personal och vårdplatser kan omfördelas inom regionen för att kunna erbjuda patienter bästa möjliga vård.

– Det är ansträngt både vad gäller vårdplatser och läget på intensivvårdsavdelningarna. Nu måste vi i krisledningen övergripande se över hur vi ska agera för att säkerställa att den vård som behövs finns, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

I onsdags gick Gällivare kommun ut med att man hade en akut smittspridning i samhället, och även i Kalix ser man tecken på att spridningen ökar. Gällivare kommun har stängt fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.

Läget inom vården har under midsommarhelgen varit fortsatt ansträngt.

– Det är högt söktryck på akuten i Gällivare. Det har det varit i tre dygn, och ett högt söktryck brukar generera att personer läggs in och behöver vård, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson och poängterar att det inte bara är coronaviruset som sätter press på vården.

Camilla Eriksson Sundberg, avdelningsordförande för Vårdförbundet Norrbotten, beskriver för SVT Norrbotten situationen på akuten i Gällivare som "kaotisk". Hon säger också att det finns personal som insjuknat i covid-19.

– Personal gråter på jobbet och när de kommer hem, säger Camilla Eriksson Sundberg, säger Camilla Eriksson Sundberg.

Regionen uppger i ett pressmeddelande att personal som beviljats semester kan få den återkallad om situationen förvärras.

– Vår förhoppning är att beviljad semester ska hållas och i vissa delar har vi tagit in bemanningsföretag för att våra medarbetare ska kunna få en semester. Men det är tufft, riktigt tufft, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

Vid behov kommer smittade patienter att flygas till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och Piteå, meddelar regionen. Vidare ökar man kapaciteten för bland annat provtagning av covid-19.

Beredskap inom sjukvården

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.
Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev