Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Skåne fick rätt om rabattavtal

Publicerad: 17 december 2015, 15:42

Foto: Photos.com

TLV:s beslut att förbjuda landsting att ingå prisöverenskommelser med läkemedelsföretag om läkemedel saknar stöd i författningen, uppger nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.


Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom i dag. Domen bifaller Region Skånes överklagande i det så kallade Cimzia-målet. Våren 2012 skrev Region Skåne avtal med läkemedelsföretaget UCB Pharma som gav regionen 15 procent i återbäring av all försäljning av TNF-hämmaren Cimzia till reumatiker. Samtidigt uppmanades läkare att förskriva just Cimzia. Tandvårds och läkemedelsförmånsverket, TLV, slog ner på båda initiativen och menade att de bröt mot lagen.

TLV beslutade att förbjuda Region Skåne att ingå eller förnya prisöverenskommelser om läkemedel som förskrivs på recept inom läkemedelsförmånerna. Ett beslut som stått sig i alla tidigare instanser efter överklagande. Men nu har alltså Högsta förvaltningsdomstolen satt en annan punkt för historien, som spås ge stora konsekvenser för både landstingen och läkemedelsmarknaden.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev