Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Skåne ger gömda flyktingar fri sjukvård

Publicerad: 10 mars 2008, 14:21

Även gömda flyktingar ska få fria akut vård. Det beslutade den borgerligt styrda hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne i dag, måndag.


Enligt beslutet ska personalen i den skånska sjukvården ge akut och annan omedelbar nödvändig vård till alla, även till flyktingar som saknar uppehållstillstånd. Det gäller både personer som har sökt asyl men fått avslag och personer som inte har sökt asyl.

Enligt dagens regler har sådana gömda flyktingar inte rätt till fri akut vård.

– Vi vill att våra medarbetare ska slippa göra några som helst bedömningar av patienten annat än de medicinska. Flyktingens eventuella betalningsförmåga får inte störa det behov av vård som föreligger, säger regionrådet Henrik Hammar (m) i ett pressmeddelande.

Regionen antar samtidigt en särskild vårdpolicy och planerar en särskild personalutbildning i hur vårdbehövande flyktingar ska bemötas, enligt en debattartikel i Sydsvenskan.

Den borgerliga regeringen presenterade torsdagen den 6 mars en proposition om vård för asylsökande. Propositionen innebär en formalisering av det avtal som redan finns mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om flyktingvård.

Många aktörer har den senaste tiden kritiserat att gömda flyktingar inte har rätt till fri akut vård. Socialminister Göran Hägglund (kd) har flera gånger sagt att flyktingar som saknar uppehållstillstånd ska ha samma rätt till vård som andra. Nyligen krävde fp:s högsta ledning samma sak i en debattartikel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev