Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Skåne höjer patientavgiften för att avlasta akuterna

Publicerad: 25 oktober 2013, 11:58

Region Skåne höjer patientavgiften vid sjukhusens akutmottagningar till 450 kronor. Men inte för att få in mer pengar, utan för att få folk att gå till vårdcentraler.


Från nyår stiger avgiften på akuterna från 400 till 450 kronor, det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i går. Redan i år ligger Skåne i topp, tillsammans med Stockholms läns landsting.

De flesta andra landsting nöjer sig med att ta 300 kronor per besök och billigast är det i Värmland med en avgift på 200 kronor, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Region Skåne räknar inte med att få in så mycket pengar på avgiftshöjningen, eftersom det finns ett högkostnadsskydd. Syftet är främst att få invånarna att upptäcka vilken hjälp de kan få på vårdcentralerna, enligt Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i nämnden. Trycket är stort på många akutmottagningar runt om i Skåne

På den vårdcentral man är listad kostar ett besök 160 kronor, på andra vårdcentraler 200 kronor. Vårdcentralerna ska också sporras till att ha öppet längre på kvällarna genom en ändring i ersättningssystemet.

Det ska också börja kosta pengar att gå till sjuksköterskor, undersköterskor och skötare på vårdcentralerna i Skåne. 50 kronor får man betala från årsskiftet.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Henrik Fritzon (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger så här till Helsingborgs Dagblad:

– 450 kronor är mycket för en låginkomsttagare. Det motsvarar ett par skor eller en jacka. I slutet av månaden kanske man inte ens har den summan kvar.

På Sveriges Kommuner och Landsting har utredaren Hasse Knutsson ännu ingen samlad bild av planerade fördyringar av sjukvårdsbesöken 2014. Men han har inte hört talas om beslut om så höga avgifter som i Skåne.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News