Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Skåne letar patologer i Grekland

Publicerad: 23 november 2012, 12:07

Arbetslösheten i krisländer kan locka eftertraktade specialister till Sverige. Region Skåne är bland annat ute efter att anställa patologer.


Region Skåne ska försöka hitta eftertraktade läkare i Spanien och Grekland. Tillsammans med Arbetsförmedlingen kommer regionen att arrangera rekryteringsresor.

– Vi brukar ta kontakt med en kollega i det andra landet och bjuder in till en rekryteringsträff. Arbetsgivaren kommer ner och träffar de sökande och väljer ut några som går vidare och blir bjudna till Sverige, säger Thomas Engel på Arbetsförmedlingen, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Arbetsförmedlingen har under tio år arrangerat resor för att rekrytera läkare. Sammanlagt har man lyckats locka mellan 600 och 700 läkare till Sverige.

Det är heller inte första gången som Region Skåne arrangerar rekryteringsresor, och just nu vill regionen utnyttja den växande arbetslösheten i krisländer som Spanien och Grekland. Regionen söker olika typer av specialister, som till exempel patologer. Social trygghet och bättre arbetsförhållanden lockar läkarna hit.

Men att metoden skulle leda till brist på specialistläkare i krisländerna tror inte Thomas Engel.

– Nej det här jämnar ut sig i längden. Om några år är det kanske de som behöver hjälp av oss. Men just nu både ur individens perspektiv och ur samhällsekonomiskt intresse är det viktigt att de kan arbeta vidare i sitt yrke.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev