Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Region Skånes telefonsystem lex Maria-anmält av chefläkare

Publicerad: 18 Juli 2007, 09:39

Det krånglande telefonsystemet i Region Skåne är ett hot mot patienternas säkerhet. Det anser de skånska vårdcentralernas chefläkare, som nu lex Maria-anmält hela systemet.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

För två år sedan började Region Skåne införa IP-telefoni, som nu används inom stora delar av Skånes primärvård. Men systemet fungerar så dåligt att det är ett hot mot patienternas säkerhet menar chefläkarna, som nu gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.
Patienter kommer ofta inte fram på telefon, och om de gör det så är kvaliteten så dålig att det är svårt för patient och läkare att höra varandra, skriver Kvällspostens nätupplaga.
– Då är det lätt att missuppfatta patienten, säger Lars-Olof Tobiasson, distriktsläkare på vårdcentralen i Sjöbo och chefläkare för vårdcentralerna i Skåne, till tidningen.

Än har ingen patient kommit till skada, men läkarna fruktar att det kan ske om man inte får telefonin att fungera tillfredsställande.
– Naturligtvis är det en risk för att någon patient ska komma till skada. Ju längre tid det tar att ordna, desto större är risken för att det ska hända något, säger Lars- Olof Tobiasson.
Problemen är också mycket påfrestande för personalen, påpekar han.
–Vårdcentralerna har fått ta smällen. Vi har så mycket att göra ändå att vi inte ska lägga vår tid på att få det att fungera. En del är verkligen svårt drabbade och där har personalen haft det jättejobbigt. De är trötta och slitna på grund av alla problem.

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev