Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Stockholm lämnar stabsläget

Publicerad: 7 september 2020, 08:57

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Region Stockholm återgår till normalläge från och med den 7 september. I nuläget vårdas ett 30-tal patienter med covid-19 på sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmDet nya coronavirusetCoronakrisen

Region Stockholm etablerade regional särskild sjukvårdsledning den 7 februari. I slutet av juni gick regionen ner från förstärkningsläge till stabsläge och från och med i dag är regionen tillbaka i normalläge.

– Jag vill först och främst återigen tacka medarbetarna i vården som har gjort en fantastisk insats under lång tid. Nu vill jag även tacka alla som arbetat hårt i RSSL tillsammans med våra vårdgivare för att bland annat ställa om hela vården på ett par veckor när allt var som var mest kritiskt med pandemin som svepte in. Det handlade bland annat om att fyrdubbla antalet iva-platser, skjuta upp all planerad vård som kan vänta, samordna arbetet med läkemedel och skyddsutrustning samt genomföra omfattande kommunikationsinsatser till invånarna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Beslutet tas eftersom andelen nya fall av smittade är låg. Fortfarande vårdas drygt ett 30-tal patienter med covid-19 på sjukhus. Björn Eriksson poängterar att rekommendationerna av social distansering fortfarande gäller

– Att Region Stockholm lämnar stabsläget ska inte ses som en signal att alla kan återgå till normalt beteende. Oavsett hur smittspridningen fortsätter kommer det fortsatt vara viktigt för oss alla att stanna hemma även vid lindriga sjukdomssymtom, tvätta händerna och att hålla avstånd, säger han i pressmeddelandet.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev