Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Uppsala ska utreda leveranskrisen

Publicerad: 15 oktober 2019, 06:07

Erik Weiman (M), tf ordförande för regionstyrelsen, säger att det blir Region Uppsala som kommer att hålla i utredningen av problemen med varuleveranserna.

Foto: Magnus Laupa

Det blir tf regiondirektören Emma Lennartsson i Region Uppsala som ska utreda vilket ansvar de fem regionerna har för leveransförseningarna.
– Det är helt oacceptabelt, säger Erik Weiman (M), tf ordförande för regionstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenRegion Uppsala

På måndagen kom beskedet att Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in all planerad slutenvård och alla planerade operationer även under tisdag och onsdag på grund av brist på förbrukningsmateriel. Leveranskrisen har drabbat fem regioner, varav fyra befann sig i stabsläge på måndag eftermiddag.

Under tisdagsförmiddagen ska regionstyrelsens arbetsutskott ha möte och kommer då att ge regiondirektören i uppdrag att påbörja en utredning av hela händelseförloppet.

Region Uppsala är värdregion för den gemensamma varuförsörjningsnämnden som tecknat avtalet med Apotekstjänst AB, vilket innebär att regionstyrelsen har så kallad uppsiktsplikt. Utredningsuppdraget sker i samförstånd med de övriga fyra regionerna.

Vilket ansvar har ni i politiken för situationen?
– Jag tänker inte ducka för att även granska vilket ansvar politiken har, absolut inte. Jag har anledning att även för egen del fundera över om det finns något vi kunde gjort annorlunda, säger Erik Weiman.

Regionen måste också se över vilken beredskap som finns kring exempelvis brister i distributionskedjan och om regionen behöver förändra lagerhållningsrutiner.

Akademiska sjukhuset har byggts om och till under flera år. Har man byggt för lite förråd?
– Det är en sådan fråga jag vill utreda. Man ska också komma ihåg att Akademiska måste hålla hög beredskap för särskilda händelser, vi har rikssjukvårdsuppdrag för till exempel brännskadevården.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gått ut och sagt att regionerna bryter mot lagen genom att inte ha sett till att man har tillgång till förbrukningsmateriel. Hur ser du på det?
– Vi ska utreda exakt vad som hänt, hur det kommer sig och vilka slutsatser vi kan dra av det. Jag vill utreda vad som hänt innan jag har några synpunkter på vare sig händelseförloppet eller de synpunkter MSB har.
Erik Weiman säger att han inte kan påminna sig om att en liknande situation uppstått tidigare.
– Inte med förbrukningsmateriel. Det måste vara extremt ovanligt.

Läs alla artiklar om leveranskrisen här.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev