Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region Västmanland i stabsläge

Publicerad: 11 oktober 2019, 09:43

Västmanlands sjukhus i Västerås

UPPDATERAD Stora leveransproblem av sjukvårdsmateriel gör att nu även Region Västmanland går upp i stabsläge över helgen. Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in all planerad slutenvård och planerade operationer även på måndag.


Ämnen i artikeln:

Region VästmanlandLeveranskrisen

All planerad slutenvård och planerade operationer ställs in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala även på måndag, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Stoppet gäller till tisdag morgon, och orsaken är bristen på sjukvårdsmaterial.

Region Västmanland höjer också beredskapen och inför stabsläge. ”Läget i Västmanland är kritiskt men bedöms inte vara akut. De brister som uppstått har hittills kunnat lösas, bland annat med så kallade akutorder mot leverantörer. Men situationen är väldigt osäker, därför kontrolleras alla förråd på sjukhusen dagligen”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Region Uppsala och Örebro har sedan tidigare höjd beredskap, som Dagens Medicin rapporterat. Stabsläget innebär att nyckelfunktioner samlas för att följa utvecklingen. Igår kväll gick även Socialstyrelsen upp i stabsläge.

Det är brister i distributionen av sjukvårdsmateriel från Apotekstjänst AB som ligger bakom den kris som uppstått på flera sjukhus. Fram tills att Apotekstjänst kan leverera kommer Region Västmanland att beställa varor från andra distributörer.

Relaterat material

Socialministern: ”Mycket allvarligt”

Socialstyrelsen i stabsläge

Apotekstjänsts VD: Flera orsaker till förseningarna

All planerad vård på Akademiska ställs in

SARA HEYMAN OCH TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev