Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Region vill ha dialog om språkkrav för utlandsutbildade

Publicerad: 21 december 2017, 07:30

Det är bra med höga språkkrav för utlandsutbildad vårdpersonal men frågan är komplex. Det tycker Västra Götaland som nu vill inleda en dialog med Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSocialstyrelsen

Västra Götalandsregionen är beroende av att rekrytera vårdpersonal från andra länder men har sedan Socialstyrelsens nya språkkrav infördes stött på en del problem, bland annat eftersom det saknas ett standardiserat test och att de snabbutbildningar i svenska som erbjuds inte alltid håller måttet.

– Vi är som arbetsgivare måna om att anställa personer som har en reell språkkompetens och inte bara en formell bokstav på ett papper, säger Jenny Lundgren, HR-strateg Västra Götalandsregionen, till Dagens Medicin.

I ett brev till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell skriver regiondirektör Ann-Sofi Lodin att de nya kraven medfört en osund syn på språkutveckling och en marknad för aktörer som erbjuder snabbkurser och språktester.

”Socialstyrelsens goda avsikter att säkra språkkompetens och patientsäkerhet har delvis fått motsatt effekt.”

– Om man som arbetsgivare inte har så stor kunskap om språk och det kommer en person med legitimation är det lätt att tänka att språkkraven är uppnådda och att det är grönt ljus att bara köra, förklarar Jenny Lundgren.

Men formellt är det väl bara att köra?

– Ja, men patientsäkerheten bryr sig inte särskilt mycket om den formella kompetensen. Det vi vill prata om är skillnaden mellan formell och reell kompetens och att språk är en lärandeprocess som tar tid.

Jenny Lundgren förklarar att då det saknas ett nationellt test är det svårt att veta vilka reella kunskaper en person, som på pappret har språknivå C1, egentligen har. Exempelvis klassas komvuxutbildningen Svenska som andraspråk 3 i nivå med C1. Men den utbildningen är normalt sett inte yrkesanpassad och innehåller bland annat textanalys och litteraturhistoria.

– Det kanske inte är primärt det man behöver för att kunna jobba patientsäkert, säger hon.

Enligt Jenny Lundgren har de lärosäten som ger kompletterande utbildningar för vårdpersonal utbildad utanför EU, och som tidigare haft språknivå C1som behörighetskrav, nu tagit bort alternativet. Dels för att språknivån kan variera mycket till följd av at det inte finns några kvalitetssäkrade test på C1-nivå, dels för att det funnits aktörer med vad hon kallar en olämplig tillämpning av språktestning.

– Man betalade, gjorde testet och blev godkänd. Det var ingen kvalitet alls, säger Jenny Lundgren samtidigt som hon understryker att hon inte kan säga att det ser ut så i dag.

Däremot ser hon problem i att det finns verksamheter som vant sig vid att snabbt kunna rekrytera utländsk vårdpersonal och för att kunna möta de nya språkkraven därför förlitar sig på snabbutbildningar i svenska. Något som, enligt Jenny Lundgren, sällan faller väl ut.

– Det är till syvende och sist patienternas bästa vi måste tänka på. Vi måste vara noga när det kommer till effektivitet och skattepengar, det kan inte gå för fort om det ska vara patientsäkert.

Västra Götalandsregionen har inte några givna svar på hur situationen ska lösas och ser därför gärna ser en dialog med Socialstyrelsen. En möjlig dellösning är att införa ett standardiserat språktest som är lika över hela landet. En annan möjlig lösning, som dessutom är möjlig redan i dag, är att utländsk vårdpersonal under en begränsad tid arbetar under förordnande från Socialstyrelsen och lär sig språket i arbetet. Språkkraven för att arbeta under förordnande är något lägre och det förutsätter även någon form av introduktionsprogram med språkutbildning.

– Varianten med förordnande var först tänkt att användas i en övergångsperiod men vi har märkt att den formen inte är så dum att ha i fortsättningen också, säger Jenny Lundgren.

Socialstyrelsen skriver i ett mejlsvar att myndigheten är öppen för dialog och gärna deltar i ett möte.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev