Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Region vill kunna fortsätta göra upp med industrin

Publicerad: 21 november 2013, 07:37

Ingen part är nöjd med förvaltningsrättens dom om prisöverenskommelser. Både TLV och Region Skåne överklagar.


Förra veckan meddelade förvaltningsrätten sin dom i det fall där Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, hade förbjudit Region Skåne att ingå prisöverenskommelser med läkemedelsföretag. Dagens Medicin har tidigare rapporterat att TLV överklagat domen. Nu överklagar också Region Skåne.

Bakgrunden till tvisten är att Region Skåne kom överens med läkemedelsföretaget UCB Pharma om att få återbäring på 15 procent vid all försäljning av läkemedlet Cimzia mot reumatism. Regionen uppmanande också läkarna att sätta förskrivarkryss på recepten så att Cimzia inte skulle bytas ut på apoteken.

Enligt domen från förvaltningsrätten som kom den 14 november får regionen inte förnya eller ingå nya prisöverenskommelser om subventionerade läkemedel som säljs på apotek. Däremot får regionen fortsätta uppmana sina läkare att sätta förskrivarkryss för att förhindra byten, vilket TLV överklagat.

Region Skåne har nu valt att överklaga den del av domen som rör prisöverenskommelser. ” TLV ska fastställa inköps- och försäljningspriser för öppenvårdsapoteken – och inget annat”, skriver Region Skåne på sin webbplats.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev