lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regiondirektör avgick efter sexuell invit

Publicerad: 23 november 2017, 10:49

Mats Uddin, före detta regiondirektör i Östergötland.

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

Den förre regiondirektören lämnade sin tjänst omedelbart av personliga skäl. Nu avslöjar Corren att skälet var sexuella inviter till en undersköterska.

Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

En ”personlig tillfällig omdömeslöshet”, uppger Mats Uddin för tidningen.

Anmälan om händelsen kom till HR-avdelningen i början av april. Mats Uddin ska ha utsatt en undersköterska för sexuella inviter i en videochatt. Enligt Corren var det bara några veckor efter att regiondirektören hade infört ett etik- och bemötandepris inom Region Östergötland och HR-avdelningen reviderat sin policy för att förebygga kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

Mats Uddin och undersköterskan hade kontakt i jobbet, men arbetade inte direkt med varandra. I en chattkonversation bad han om ursäkt för det som hade hänt och skrev också till kvinnan att hon var som ”klippt och skuren för att ta på dig ett ledaransvar”, uppger Corren.

HR hanterade anmälan och kopplade även in fackförbund. Redogörelserna stämde i huvuddrag överens.

– Vår bedömning var att det inte var skäl för uppsägning eller avsked och inte heller skäl för polisanmälan. I det läget kom Mats fram till att han ville lämna sitt uppdrag. Hade det varit vilken annan medarbetare som helst så hade det troligen landat i ett korrigerande samtal, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i regionen till Corren.

Region Östergötland kom fram till att det inträffade inte utgjorde ofredande eller sexuella trakasserier. Däremot såg man ”allvarligt” på det inträffade enligt Zilla Jonsson.

Till Corren skriver Mats Uddin att konversationen med undersköterskan var  ”en personlig tillfällig omdömeslöshet”.

”Jag hade en olämplig messenger-konversation med en person som jag såg som en privat konversation. Personen var inte direkt underställd mig och arbetar ej heller i min direkta närhet. Jag väljer att inte gå in på ytterligare detaljer eftersom det berör andra människor. För många skulle det ha varit en mindre sak, men för mig var det viktigt. Jag tog givetvis konsekvensen av det och slutade”, skriver han i ett sms-meddelande till tidningen.

Eftersom Mats Uddin valde att stiga åt sidan gjorde man upp om ett avtal på 1,2 miljoner kronor i avgångsvederlag. Avtalet omfattar åtta månaders lön i stället för tolv om arbetsgivaren hade sagt upp honom.

Relaterat material

Mats Uddin hoppar av som regiondirektör

CHARLOTTA KJELLBERG OCH MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev