Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regiondirektören: ”Ska jaga viruset ur Skåne”

Publicerad: 11 juni 2020, 12:12

Alf Jönsson.

Foto: Bengt Flemark

Region Skåne ska bygga upp för en ökad kapacitet för smittspårning.
– Vi ska jaga viruset ur Skåne, säger regiondirektör Alf Jönsson.
Än är dock inte läget sådant att man kan spåra brett i samhället.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneDet nya coronavirusetCoronakrisenFolkhälsomyndigheten

Region Skåne har ingått ett avtal med Folkhälsomyndigheten om att bygga upp kapaciteten för att påbörja en bredare smittspårning i samhället.

– Det vi behöver är en ökad kapacitet och har vi inte den kapaciteten kommer jag se till att köpa in den för att klara av det. För vi tänker jaga viruset ur Skåne, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Folkhälsomyndigheten uppmanade förra veckan regioner med en lugnare takt av smittspridning att gå tillbaka till en bredare spårning av coronaviruset, men Region Skåne anser att man ännu inte befinner sig i denna fas av pandemin.

– När vi kommer in i en senpandemisk fas kommer vi att jaga viruset. Vi är inte där i dag, men vi kommer se till att det finns kapacitet, säger Alf Jönsson.

Under hela pandemin har Region Skåne haft smittspårning kring fall på sjukhus och äldreboenden, säger smittskyddsläkaren Eva Melander. En dialog pågår med Folkhälsomyndigheten kring en utökning som gäller hela samhället.

– Vi anser att det behövs vissa nationella överenskommelser i ambitionsnivå på den här smittspårningen avseende det som händer ute i samhället, säger Eva Melander.

Jämfört med många andra regioner har Skåne haft en lugn smittspridning under hela coronapandemin. Totalt har 223 människor avlidit i sviterna av covid-19, enligt statistik från torsdagen.

Antalet patienter som vårdas på skånska sjukhus uppgår till 62, varav 17 får intensivvård. Över 22 000 människor har provtagits för covid-19 och antalet konstaterade fall uppgår till 2 146.

DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev