Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regionerna vill ha svar om läkemedelssvinn

Publicerad: 28 oktober 2019, 13:32

Foto: AlexRaths; THINKSTOCK

Sju regioner som får sina dosförpackade läkemedel från Apotekstjänst håller under måndagen ett möte med det kritiserade företaget och Läkemedelsverket om de försvunna läkemedlen.


– Att det var de här dimensionerna på problem kände vi inte till, säger Thomas Lindqvist, informationsapotekare i Region Uppsala till Dagens Medicin.

Förutom att Apotekstjänst förser regioner med sjukvårdsmateriel bedriver företaget verksamhet med så kallad dosdispensering åt de sju regionerna Värmland, Västmanland, Dalarna, Sörmland, Gävleborg, Uppsala och Örebro län.

I fredags rapporterade Ekot om att Apotekstjänst tappat bort tusentals doser narkotikaklassade läkemedel. Något som framkommit då Läkemedelsverket gjorde en inspektion hos företaget 2016.

Enligt Ekots granskning har Apotekstjänst sedan dess tvingats lämna in narkotikainventeringar till Läkemedelsverket, men ändå inte lyckats komma tillrätta med det som myndigheten kallar för ”det oförklarliga svinnet”.

Under måndagen höll de sju regionerna möte med Läkemedelsverket och Apotekstjänst. Detta för att få en bild av läget.

– Vi har haft ett möte med Läkemedelsverket under förmiddagen. Och jag kan säga att vi inte kände till att det var de här dimensionerna på problem, säger Thomas Lindqvist, informationsapotekare i Region Uppsala till Dagens Medicin.

Enligt Thomas Lindqvist kände man till att Apotekstjänst inte velat leverera så kallade ”halva tabletter" av narkotikaklassade läkemedel, eftersom det inneburit en risk med försvunna halvor.

– Men det var inte hela sanningen. Enligt Läkemedelsverket har Apotekstjänst även haft problem med utbildningar och arbetsytor, säger han.

I april hotade Läkemedelsverket Apotekstjänst med indraget tillstånd för narkotikahantering om man inte ansträngde sig ytterligare för att komma tillrätta med problemet, enligt Ekot.

Ärendet är fortfarande öppet. Och enligt Thomas Lindqvist är detta något som oroar samtliga regioner.

– Vi väntar på ett slutgiltigt beslut från Läkemedelsverket om Apotekstjänst får behålla sitt tillstånd. Innan dess kan vi inte känna oss lugna.

Vad händer om de förlorar sitt tillstånd?
– Då måste vi ha en dialog med Läkemedelsverket om att få tid att fasa ut företaget, något som kan ta tid. När man byter leverantör brukar man räkna med ett halvår, säger han.

Under eftermiddagen hade regionerna ett möte med Apotekstjänst. Örjan Frid, ny vd på Apotekstjänst, tror inte att företaget kommer att förlora sin licens.  
– Jag är inte ett dugg orolig, säger han till Dagens Medicin.

Örjan Frid säger att han förstår att regionerna känner viss oro. Men säger att han själv välkomnar Läkemedelsverkets utredning.

– Vi har gjort det vi har kunnat. Vi har bland annat polisanmält en person som vi misstänker har stulit läkemedel. Vi har utbildat operatörer, och sett till att våra operatörer som hanterar narkotikaklassade läkemedel är certifierade, säger han.

Enligt Örjan Frid är de försvunna läkemedlen ingenting som företaget har försökt att hemlighålla.
– Läkemedelsverket skulle ha gjort en inspektion i juni, den väntar vi fortfarande på att de ska göra, säger han.

De sju regionerna har haft Apotekstjänst som leverantör av dosläkemedel sedan 2013 och enligt Thomas Lindqvist levererar företaget läkemedel åt 80 000–90 000 patienter i Sverige.

Relaterat material

Ekot: Apotekstjänst tappade bort piller

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev